Stiri despre actualitate

  6816 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Iarăşi şi iarăşi Caragiale
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Iarăşi şi iarăşi Caragiale

  Cînd mă plictisesc, sau ma înfurii, sau cad în depresie, sau îmi vine să las totul baltă, (ceea ce mi se întîmplă zilnic, de îndată ce răsfoiesc ziarele), mă salvez, sau măcar mă ţin pe linia de plutire, răsfoind scrierile lui Nenea Iancu. O adevărată vitamină naţională, un bărbat curajos, realist, necomplezent, plin de haz, de relativism mîntuitor şi de o sănătoasă melancolie…

 • O recitire de actualitate
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  O recitire de actualitate

  În contextul electoral actual, amuţit de multe şi varii surprize, mă refugiez – şi propun şi cititorilor s-o facă – în „eternul şi fascinantul” Caragiale. Cum tema patriotică se conturează ca fiind calul de bătaie al mai tuturor candidaţilor şi alegătorilor, mă gîndesc să livrez şi unora şi altora cîteva idei ajutătoare, desprinse din înţelepciunea netrecătoare a Maestrului. Iată cîteva fragmente.

 • De ce nu-i merge bine României
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  De ce nu-i merge bine României

  Da prietene, sunt îngrijorat. Nu pentru că România n-ar fi făcut paşi notabili pe calea cuceririi libertăţii. Ci pentru că n-a făcut destui, în ultimul sfert de veac. Pentru că nu-i merge bine. Iată, între altele, de ce.

 • Alianţa PSRM-PCRM-PD este ireală
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Alianţa PSRM-PCRM-PD este ireală

  O coaliţie de centru-stânga în Parlamentul de la Chişinău nu este reală, cel puţin în actuala legislatură. Declaraţiile liderului comuniştilor, Vladimir Voronin, sunt calificate drept momeală pentru jurnalişti de către deputaţii democraţi şi socialişti.

 • Anton Pavlovici Cehov despre românii de azi
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Anton Pavlovici Cehov despre românii de azi

  Publicată în 1885, schiţa „Domnii cetăţeni”, scrisă de Cehov cu subtitlul o „Piesă în două acte“, surprinde în chip savuros una dintre realităţile Rusiei de la finele secolului al XIX-lea: Obsesia mai mult sau mai puţin publicitară a Occidentului.

 • România lui Eminescu şi România noastră – Mizeria vieţii noastre publice
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  România lui Eminescu şi România noastră – Mizeria vieţii noastre publice

  Acceptând necesitatea modernizării statului român, dar promovând valorile şi tradiţiile româneşti împotriva unor împrumuturi de modele străine care să fie implementate forţat şi nenatural sufletului românesc, jurnalistul Mihai Eminescu rămâne actual şi folositor, prin editorialele şi analizele făcute asupra evenimentelor sociale şi politice din timpurile sale.

 • Câinii şi românii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Câinii şi românii

  Aş fi vrut să scriu ceva nou. Dar, în ţara noastră, unele lucruri sunt mereru noi, în sensul că au o actualitate perpetuă. De pildă problema cîinilor vagabonzi. Am scris despre asta acum cinci ani. Degeaba. Cititorul va vedea că şi acum 140 de ani problema era pe tapet. Tot degeaba. Aşa că republic textul din 2008 (cu mici adaosuri), ca pe un omagiu adus indemolabilei continuităţi autohtone.