Stiri despre abatere

  19 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Teodorovici a promis Comisiei Europene că va îngheţa salariile în 2019
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Teodorovici a promis Comisiei Europene că va îngheţa salariile în 2019

  Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a trimis luna trecută Comisiei Europene un angajament privind măsurile ce vor fi luate de România pentru a corectarea abaterii semnificative de la traiectoria de ajustare spre obiectivul bugetar pe termen mediu (MTO). Printre acestea se numără îngheţarea salariilor în 2019 şi a valorii voucherelor de vacanţă.

 • Povestea tânărului care a cunoscut iadul centrelor de detenţie pentru copii, dar s-a reabilitat miraculos la 20 de ani: „Eram violent. Părinţii n-au avut ce să-mi facă“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Povestea tânărului care a cunoscut iadul centrelor de detenţie pentru copii, dar s-a reabilitat miraculos la 20 de ani: „Eram violent. Părinţii n-au avut ce să-mi facă“

  A făcut trei ani şi mai bine de detenţie, a ieşit crezând că va avea puterea să-şi schimbe viaţa, aproape a căzut din nou, dar într-o zi a renunţat la vicii şi la anturajul nociv. Acum le povesteşte foştilor colegi de detenţie că există viaţă onestă după închisoare.

 • O revenire
necesară
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  O revenire necesară

  Am întrerupt de ceva vreme, nu fără părere de rău, şirul acestor articole din motive felurite, dar care nu trebuie puse pe seama publicaţiei sau a cititorilor. A venit acum vremea să isprăvim ceea ce am început, corectând răul obicei al lumii noastre de a lasă lucrurile începute doar în parte terminate.

 • VIDEO Maşină a poliţiei locale şi doi pietoni, în acelaşi timp, pe o zebră
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  VIDEO Maşină a poliţiei locale şi doi pietoni, în acelaşi timp, pe o zebră

  Vânătoarea de abateri săvârşite de poliţişti, declanşată de internauţi, continuă cu un filmuleţ care surprinde un autoturism al Poliţiei Locale Buzău în timp ce trece prin dreptul unei zebre fără să acorde prioritate persoanelor angajate în traversarea străzii. Înregistrarea ne-a fost pusă la dispoziţie de un cititor.

 • Discurs şi
abateri (6)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Discurs şi abateri (6)

  Astăzi vom aborda coordonarea „adversativă”. Raportul de adversitate se referă la realităţi sau idei care se opun, care sunt contrarii din punct de vedere logico-semantic. Dacă coordonarea copulativă se poate exprima generic prin „şi” (A şi B), coordonarea adversativă ar putea fi reprezentată prin „dar” (A, dar B).

 • Discurs şi
abateri (5)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Discurs şi abateri (5)

  Pentru a ajunge la discurs (text) este nevoie de o succesiune de enunţuri. Enunţurile sunt propoziţii sau fraze, în alcătuirea cărora intervin, în mod determinant, situaţia de comunicare, contextul referenţial, logica, gramatica, semantica, punctuaţia (în scris). Voi prezenta astăzi unele dificultăţi privind coordonarea, conectorii ceruţi şi punctuaţia recomandată.

 • Discurs şi
abateri (4)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Discurs şi abateri (4)

  Într-un comentariu la articolul de data trecută, o foarte vigilentă prietenă a chestiunilor lingvistice îmi punea următoarea întrebare: pentru ce limba o ia razna? Întrebarea este cât se poate de serioasă şi se referă direct la abateri.

 • Discurs şi
abateri (3)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Discurs şi abateri (3)

  Nu s-ar numi poate limba română dacă nu ar fi zilnic sluţită şi necinstită. Povestea nu e de azi de ieri, este una din metehnele noastre cronice. Conceput cât se poate de parcimonios, acest îndreptar ar atinge proporţii colosale dacă ar fi să ilustrăm şi să comentăm pe rând toate abaterile de la normă.

 • Discurs şi abateri (2)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Discurs şi abateri (2)

  Este adevărat că toată lumea greşeşte, că asistăm la o mulţime de ezitări şi de abateri care par, la prima vedere, insurmontabile. Norma se schimbă precum vremea şi nu este timp ca generaţiile şcolite să capete simţul limbii. Nu este însă mai puţin adevărat că ne lipsesc operele lămuritoare şi dicţionarele acoperitoare pentru a ieşi din impas… „Cui prodest?”

 • Discurs şi
abateri (1)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Discurs şi abateri (1)

  În intervenţia de faţă şi în cele ce vor urma mă voi apleca asupra dificultăţilor care privesc, cu precădere, construcţia enunţului. Dificultăţile sunt multe şi de diverse feluri, majoritatea provenind din oralitate, unde constrângerile gramaticale sunt mult mai laxe.

 • Cresc amenzile în trafic. Şoferii vor plăti mai scump abaterile rutiere
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cresc amenzile în trafic. Şoferii vor plăti mai scump abaterile rutiere

  Veşti proaste pentru şoferi! De la 1 februarie cei care vor încălca regulile de circulaţie vor fi nevoiţi să scoată din buzunar mai mulţi bani pentru plata amenzilor. Asta deoarece, valoarea amenzilor rutiere va creşte o dată cu prima etapă de majorare a salariului minim brut pe economie. În prezent, un punct-amendă valoarează 70 de lei, iar fix peste 10 zile va valora 75.

 • Profesor de sport din Bistriţa, acuzat că a lovit doi elevi
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Profesor de sport din Bistriţa, acuzat că a lovit doi elevi

  Un profesor de sport de la şcoala din localitatea bistriţeană Şanţ este acuzat că a lovit doi elevi, pe unul dintre ei cu palma, iar pe celălalt cu pumnul, ambele incidente având loc miercuri. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar spun că profesorul nu este la prima abatere de acest gen.