Stiri despre 27 martie 1918

  16 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Articolul care lipseşte din Constituţia României
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Articolul care lipseşte din Constituţia României

  Va veni şi ziua când despre 27 martie 1918 se va vorbi, cu îndreptăţită mândrie, în oraşul românesc Chişinău, cu recunoaşterea publică a faptului că, atunci, demnitatea naţională şi decizia de a repara o nedreptate istorică a fost mai mare decât apetenţa pentru o statalitate artificială, menţinută şi azi, din obişnuinţa unora din legislativul trăitor în dreapta Nistrului, de a se închina la Est, mimând spre Vest o democraţie europeană.

 • Din punct de vedere geografic, etnografic, istoric şi economic, Unirea Basarabiei cu România este justificată
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Din punct de vedere geografic, etnografic, istoric şi economic, Unirea Basarabiei cu România este justificată

  Cu divergenţele, de ordin intern, existente în legislativele de la Bucureşti şi Chişinău vom avea  parte - şi în 2021 - de o rememorare pur simbolică a celor petrecute pe 27 martie 1918, când a fost întrunit Sfatul Ţării, care a decis revenirea pământului dintre Prut şi Nistru la Patria Mamă. Acum, Kremlinul a acceptat-o pe Maia Sandu la timona judeţelor rupte din România, dar ea este evident obligată să joace un trist cazacioc geopolitic.

 • Să ne unim cu Moldova! Cum?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Să ne unim cu Moldova! Cum?

  Din nefericire, aşa cum anticipam într-un articol postat pe blog la începutul anului, „Centenarul, între festivism prostesc şi dispute interetnice“, Centenarul este o manifestare populistă, lipsită de conţinut şi de o abordare serioasă a realităţilor contemporane.

 • „Solicităm sprijin poporului german, să reunificăm paşnic cele două state româneşti”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Solicităm sprijin poporului german, să reunificăm paşnic cele două state româneşti”

  „Solicităm sprijin poporului german, ca să reunificăm paşnic cele două state româneşti”, acesta ar fi trebuit să fie mesajul lansat de către diplomaţia română şi politicienii care ne reprezintă, dar care a fost rostit la Chişinău, în faţa ambasadei Germaniei din al doilea stat românesc, de către activiştii unionişti de pe cele două maluri ale Prutului.

 • 27 martie? Tatăl de la Bucureşti este încă în hibernare...
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  27 martie? Tatăl de la Bucureşti este încă în hibernare...

  Una dintre diferenţele majore, între opţiunile poltice dâmboviţene şi cele răsăritene este modul de manifestare a susţinerii obiectivelor de interes naţional. Mioriticii au preluat obiceiurile fostei republici socialiste, împuşcată în decembrie 1989, continuând seria simpozioanelor mai mult sau mai puţin ştiinţifice, mai degrabă infantil politice, a declaraţiilor redactate de unii  şi citite de alţii, a promovării unor lideri de carton.

 • Să nu ne supere fraţii basarabeni pe noi (către Ion Mischevca)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Să nu ne supere fraţii basarabeni pe noi (către Ion Mischevca)

  Dragă frate din Basarabia, nu fi supărat pe noi că în numele neamului românesc politicienii interbelici au făcut tot ce era necesar pentru a destrăma ţara asta. Ei încearcă şi acum să facă acelaşi lucru. După cum bine ştii, bunicii noştri i-au alungat din ţară, căci aici nu mai aveau de trăit, după pata ce ne-au lăsat-o pe obraz.

 • Basarabia – teritoriu românesc de sacrificiu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Basarabia – teritoriu românesc de sacrificiu

  În curând se împlinesc 97 de ani de la unirea (condiţionată a) Basarabiei cu România. Un eveniment pe cât de neglijat la nivelul opiniei publice româneşti, pe atât de uzat în discursurile politicianiste. Ca de altfel întregul teritoriu dintre Prut şi Nistru, tratat până în prezent drept unul de sacrificiu.

 • Sondaj: Basarabenii vor şi cred că Republica Moldova se va uni cu România
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Sondaj: Basarabenii vor şi cred că Republica Moldova se va uni cu România

  La 96 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, prin acordul voit al poporului român de pe cele două maluri ale Prutului, un Sondaj de Opinie vine să arunce toată proganada antiromânească în aer : românii basarabeni Vor Unirea cu România şi Cred că acest lucru se va înfăptui. Vorbim de o majoritate în creştere, ca urmare a acţiunilor de informare făcute de statul român şi societatea civilă.

 • Acţiuni dedicate sărbătorii Unirii Basarabiei cu România
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Acţiuni dedicate sărbătorii Unirii Basarabiei cu România

  Basarabia a fost primul teritoriu românesc care s-a unit cu Regatul României după eşecul militar din anii precedenţi. A urmat Bucovina şi ulterior Ardealul. Pe 27 martie 2014 se împlinesc 96 de ani de la evenimentul ce a deschis calea spre România Mare, adică spre visul tuturor românilor de a trăi împreună într-un singur stat unitar român.

 • INTERVIU Istoricul Constantin Corneanu: „Este necesară conceperea unei strategii răsăritene de către România“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  INTERVIU Istoricul Constantin Corneanu: „Este necesară conceperea unei strategii răsăritene de către România“

  Unul dintre jurnaliştii cu care am avut şansa să lucrez în cea mai puternică instituţie de presă pe care o are Armata României este istoricul şi publicistul Constantin Corneanu, truditor onest pentru scrierea istoriei românilor aşa cum a fost. Dialogul iniţiat cu distinsul conaţional, la puţine zile distanţă de aniversarea revenirii Basarabiei la Patria Mamă este o invitaţie la reflecţie. Şi dreaptă judecată.

 • Unirea ne-a scăpat de multe tragedii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Unirea ne-a scăpat de multe tragedii

  Ce au însemnat pentru Basarabia şi basarabeni acei 22 de ani (1918-1940) şi încă trei (iulie 1941 - august 1944), de altfel, în componenţa României?

 • RECONSTITUIRE 95 de ani de la Unirea Basarabiei cu România
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  RECONSTITUIRE 95 de ani de la Unirea Basarabiei cu România

  Astăzi se împlinesc 95 de ani de la votul istoric al Sfatului Ţării de la Chişinău. „Adevărul“ vă prezintă principalele episoade ce au dus la acest act curajos, dar şi personalităţile care au pus umărul la făurirea unirii.

 • Revenirea Basarabiei în Europa, acum 95 de ani
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Revenirea Basarabiei în Europa, acum 95 de ani

  Astăzi, la 95 de ani de la evenimentele din 1918, Republica Moldova este într-o situaţie - păstrând proporţiile - oarecum similară. Este în faţa unei ocazii istorice ce nu se oferă prea des. Partea basarabeană are şansa de a reveni la spaţiul european şi românesc în acelaşi timp, într-un spaţiu ce garantează securitate, democraţie şi prosperitate.

 • 95 de ani de la Unirea Basarabiei cu România
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  95 de ani de la Unirea Basarabiei cu România

  Pe 27 martie se împlinesc 95 de ani de la adoptarea Declaraţiei Sfatului Ţării privind Unirea cu România. Evenimentul va fi marcat atât în Basarabia, cât şi peste Prut. Startul a fost dat ieri, la Iaşi, cu manifestările organizate de Platforma Civică Acţiunea 2012. Acestea vor continua până la sfârşitul lunii martie.

Modifică Setările