
„Corneliu Coposu sub lupa Securităţii“ - 25 de ani de la moartea Seniorului
La 11 noiembrie, când se vor împlini 25 de ani de la moartea lui Corneliu Coposu, va fi lansată cartea bazată pe documente din arhive, mărturii, corespondenţă.
La 11 noiembrie, când se vor împlini 25 de ani de la moartea lui Corneliu Coposu, va fi lansată cartea bazată pe documente din arhive, mărturii, corespondenţă.
Gabriel Olariu, omul de afaceri care a preluat aeroportul din Caransebeş, a anunţat data la care primii pasageri vor ateriza pe cea mai nouă aerogară funcţională din Banat, după 25 de ani în care aeroportul nu a mai funcţionat.
Daraban Timea Enikö (25 de ani), profesoară de Biologie la trei şcoli din judeţul Maramureş, a murit din cauza COVID-19. Cunoştinţele sale sunt şocate de moartea tinerei, deoarece, potrivit surselor medicale, ea nu avea niciun fel de comorbidităţi.
Dr. Dana Jianu, medic primar chirurgie plastică şi doctor în medicină, vine la Adevărul Live să ne explice ce-şi doreau românii în materie de frumuseţe acum 25 de ani, când medicul realiza primul implant mamar cu silicon, şi ce-şi doresc astăzi.
Numeroase personalităţi, printre care Mircea Cărtărescu, Ioana Pârvulescu, Ioana Nicolaie, Lidia Bodea, au fost prezente la aniversarea revistei „Dilema veche“, care a împlinit 25 de ani de existenţă, sărbătoriţi printr-un eveniment de gală ce a avut loc, luni seară, la Ateneul Român.
În 1996, Mihai Moldoveanu era arestat, fiind acuzat de omor deosebit de grav, de complicitate la tentativă de tâlhărie şi de nedenunţarea infracţiunilor. În 2012, CEDO hotărăşte că Moldoveanu nu a avut parte de un proces echitabil, însă în 2014 este din nou condamnat, la 23 de ani de închisoare. Recent, Ileana Bîrsan şi Claudiu Mitcu au realizat un documentar „la rece” despre cazul Moldoveanu, care va rula, de vineri, în cinematografele din ţară.
10 premianţi, 33 de nominalizaţi şi peste 600 de invitaţi din Bucureşti şi din ţară sunt aşteptaţi în data de 8 mai la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara pentru a sărbători performanţa în Teatrul românesc.
Peste 1.600 de autori, peste 300 de traducători, peste 150 de artişti plastici, în aproape 13.000 de pagini de revistă s-au numărat în 100 de numere, în 25 de ani de Lettre Internationale.
Institutul Cultural Român vă invită joi, 8 decembrie 2016, ora 18.00 la evenimentul aniversar „Memoria Exilului Românesc" 25 dedicat serialului de televiziune realizat de Marilena Rotaru.
Cea mai veche şi mai cunoscută librărie din Arad, una dintre primele librării independente din ţară şi una dintre puţinele care mai există va împlini 25 de ani în 2 decembrie.
A fost stabilit programul aniversar dedicat celor 25 de ani de la proclamarea independenţei Republicii Moldova. Acesta va începe cu Gala Premiului Naţional 2016, care va avea loc pe 26 august, la Palatul Republicii, şi se va încheia în seara de 27 august, printr-un concert susţinut de Zdob şi Zdub.
Pe 19 noiembrie RFI România, care împlineşte cu acest prilej şi frumoasa vârstă a unui sfert de secol, propune o zi de analiză şi de reflecţie asupra lumii în care trăim.
Primul comandant de penitenciar din perioada comunistă, Alexandru Vişinescu, şi-ar putea afla sentinţa, vineri, la finalul unui proces anevoios şi, paradoxal, foarte controversat. Se cuvine să ne întrebăm: ce urmează? Despre primul proces al unui torţionar comunist, proces deopotrivă mediatic şi juridic, vorbesc, la Adevărul Live, de la ora 11.00, istoricul Cosmin Budeancă, directorul general al IICCMER, şi istoricul Constantin Vasilescu.
După Zeani şi Moşuc, am ajuns şi la ultimul set de discuri apărut în 2015, cel al Angelei Gheorghiu. Un moment al bilanţului şi pentru cea mai mare soprană româncă a ultimilor 25 de ani.
La împlinirea a 25 de ani de existenţă a Teatrului Masca în spaţiul cultural al Capitalei, TVR2 va difuza spectacolul „Cafeneaua”, cu Mihai Mălaimare în rolul lui Pantalone, spectacol urmat de un documentar care spune povestea unui teatru născut dintr-un vis.
Teatrul Masca din Bucureşti sărbătoreşte 25 de ani de la înfiinţare, pe 24 mai, prin spectacolul „Gala Masca 25”, care va include o succesiune de momente teatrale din 20 de spectacole de succes ale acestei instituţii, potrivit Mediafax.
Telescopul Hubble aniversează 25 de ani pe orbită, timp în care a studiat galaxii îndepărtate şi a făcut unele dintre cele mai bune imagini spaţiale din istorie.
Al 12-lea Congres al Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR) are loc la Cluj-Napoca, între 17 şi 18 aprilie la Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj. În prima zi a congresului va lua parte şi premieurl României, Victor Ponta.
Marţi, 24 martie, ora 10.00, la Sala Senatului Universităţii "Ovidius" din Constanţa are loc conferinţa „Romania-25 years after communism“, susţinută de Sven-Joachim Irmer, director al Konrad Adenauer Stiftung, filiala România.
Cel mai controversat moment din parcursul Casei Regale în ultimii 25 de ani s-a petrecut în 2001, când Regele Mihai a acceptat să se împace cu cel care îl prigonise în anii ’90, primind la schimb proprietăţile revendicate de la statul roman: terenuri şi imobile în valoare de zeci de milioane de euro
Imediat după Revoluţie, Bucureştiul s-a schimbat uşor-uşor şi s-a transformat în ceea ce vedem astăzi. Vechile embleme ale oraşului au fost ucise de ignoranţa autorităţilor şi de anii care au trecut peste ele, bucureştenii au început să se îmbrace diferit, să aibă un meniu diversificat şi să se distreze în locuri pe care nici măcar nu le-ar fi visat în urmă cu mai bine de 30 de ani.
Oraş cu vechi obârşii, Sătmarul a avut întotdeauna un aer aparte dat în mod sigur de convieţuirea în mod paşnic între români, maghiari, şvabi, evrei, slovaci şi ucrainieni. Oraşul de pe Someş a fost receptat chiar şi în perioada comunistă ca un burg mic burghez şi care şi-a păstrat chiar şi în anii ceauşişti un iz boem.
În cei 25 de ani care s-au scurs de la Revoluţia din 1989, Teleormanul s-a schimbat odată cu România. Primul sfert de secol de după Revoluţie găseşte judeţul mai sărac, mult depopulat şi îmbătrânit.
Un oraş al contrastelor, cu mulţi oameni săraci, care abia supravieţuiesc, dar şi cu îmbogăţiţii tranziţiei, care trăiesc în vile somptuoase şi se plimbă la volanul unor autoturisme de lux. Cam aşa s-ar putea caracteriza Severinul, după 25 de ani de libertate.
Raed Arafat vrea să sărbătorească acasă, aşa cum numeşte el oraşul Târgu-Mureş, cei 25 de ani de la crearea SMURD.
S-au împlinit 25 de ani de la Revoluţie, ocazie cu care, la Oradea, a avut loc un ceremonial militar religios desfăşurat în Cimitirul Municipal. Din păcate, interesul orădenilor pentru manifestarea dedicată comemorării eroilor căzuţi în Decembrie 1989 a fost extrem de redus.
Purtătorul de cuvânt al Consiliului american de Securitate Naţională, Bernadette Meehan, apreciază că viitorul României e luminos, după ce în decurs de o singură generaţie a parcurs drumul de la tiranie la calitatea de aliat NATO.
Parlamentul s-a reunit astăzi, începând cu ora 10.30, într-o şedinţă solemnă dedicată împlinirii a 25 de ani de la Revoluţia din 1989. Un grup de revoluţionari a scandat în sala de plen, iar unul dintre ei i-a acuzat pe aleşi că şi-au bătut joc de popor.
Institutul Cultural Român (ICR) a găzduit un eveniment pentru a marca 25 de ani de la Revoluţia din 1989. După discursul fostului preşedinte Ion Iliescu, invitat de seamă la masa rotundă de la ICR, un tânăr a început să strige: "Iliescu judecat pentru sângele vărsat".
Preşedintele ales Klaus Iohannis arată, într-un mesaj de Ziua românilor de pretutindeni, că aceştia au avut "forţa şi priceperea să dovedească prin vot că România are o mare şansă", iar acesta nu e doar un capitol din istoria recentă, ci "o dovadă grăitoare despre cum o naţiune îşi regăseşte fiii".