Vlad Epurescu

Jurnalist

Pentru Petru Cîmpian, primarul Certejului de Sus, orizontul său de aşteptare este măsurat de nivelul cianurii din barajul situat la 500 de metri de casa unde a copilărit. Pentru domnul primar, oamenii care protestează faţă de exploatarea cu cianuri a aurului de la Roşia Montană sunt nişte „diabolici care bat în cap cu poveşti din astea“.

În mai 1945, cel de-Al Treilea Reich se prăbuşea răsunător, lăsând în urmă o ţară ruinată, oameni disperaţi şi o economie făcută praf. Producţia a scăzut dramatic, iar reţeaua de transporturi şi comunicaţiile erau distruse. Armata Roşie înainta liniştită pe teritoriul german. Germania aproape că nu mai exista.

Au trecut opt ani de când Angela Merkel a câştigat primul mandat în fruntea Cancelariei germane. Bătălia cu Schroeder a fost câştigată. La fel şi cea cu austeritatea. Germania are cea mai puternică economie din Europa şi este cel mai mare creditor al ţărilor de la periferia euro. PIB-ul său, în valoare de 2,7 trilioane de euro, înseamnă 30% din totalul zonei euro.

România s-a schimbat profund (sic!) în ultimii 23 de ani. La începutul anilor '€™90, minerii ieşeau din abataj direct în Piaţa Universităţii şi, impulsionaţi de acel "noi muncim, nu gândim”, striveau mugurii democraţiei. Piaţa, care atunci vărsa sânge pentru libertatea de exprimare şi alte drepturi interzise în comunism, acum vrea moartea capitalismului.

Vezi mai multe