Traian Ungureanu

Scriitor

Care e cel mai uşor lucru din lume? Din păcate, două răspunsuri proaspete aleargă după noi şi amândouă descriu o Europă antemortem. Primul spune că, de cînd Sfîntul Scaun e ocupat de un militant liberal, cel mai lesne lucru pe lume e să fii mai catolic decît Papa. Al doilea vine spre noi într-o germană fără şir şi spune că nimic nu e mai simplu şi mai vrednic de laudă decît să distrugi Europa în numele Uniunii Europene.

Mai nou, trebuie să fii nebun să nu fii paranoic. De duminica trecută, Liviu Dragnea şi PSD au devenit anti-comunişti. Toate la timpul lor. În ultimii 25 de ani, partidul n-a avut o zi liberă. A construit o reţea de moluri peste gropile comune lăsate în urmă de comunişti şi a găsit, abia acum, răgazul să se reculeagă în subsol. Gestul lui Dragnea obligă.

Un istoric serios e dator să se dea în vînt după sfîrşitul lumii. Nimic mai captivant decît un imperiu care se sparge în zeci de muzee regionale sau o cultură care se duce la fund şi reapare, închinîndu-se unor zei noi. Cîte încap într-un sfîrşit de lume reuşit! Cîte specualţii scăpărătoare şi cîte vorbe de dat duhul în mijlocul Academiei!

Vezi mai multe