Traian Ungureanu

Europarlamentar

De obicei, întrebările nu vin pentru a peţi răspunsul corect, ci pentru a planta alte întrebări. Exact întrebările pe care ne străduim să le evităm, susţinând că am dat, deja, răspunsul corect. În ce ne priveşte, după 30 de ani de angajament progresist, am neglijat cu totul următoarea întrebare: dacă somnul raţiunii naşte monştri, ce fată insomnia raţiunii? Altfel spus: dacă democraţia da, de ce exportul nu?

De aproape 30 de ani, la fiecare Crăciun, o pantă fericit înclinată se pune la dispoziţia vieţii româneşti şi îi îngăduie să alunece în euforie pioasă. Toată lumea e cotropită de un optimism nebănuit şi îşi urează herghelii de miracole medicale, economice sau politice.

 • Traian Ungureanu a publicat un nou articol acum 5 zile

  Dacă decenţa stăruitoare, romantismul înflăcărat sau alte infirmităţi sufleteşti vă obligă să credeţi în existenţa democraţiei, e bine să vă strîngeţi toţi trei-patru la un loc şi să căutaţi altă planetă. Acasă, în UE, aşa ceva nu mai există. Acolo unde lumina, odată, democraţia, se joacă, acum, o farsă cu implanturi creţe şi măşti solemne.

 • Traian Ungureanu a citit acum 12 zile

  „Adevărul“ este singura instituţie de presă din România aleasă de preşedintele francez Emmanuel Macron pentru a publica un mesaj adresat cetăţenilor europeni, într-un moment de răscruce pentru continentul nostru. Liderul de la Paris trage „un semnal de alarmă pentru o Europă în pericol“, înaintea alegerilor europarlamentare din 26 mai.

 • Traian Ungureanu a publicat un nou articol acum 19 zile

  E obiceiul bizar al celui ce şi-a pierdut minţile să creadă, în timp ce îşi potriveşte laţul la gît, că va pieri lovit de schimbarea climatică sau de duşmanii progresului. Cum nu mai e mult pînă în clipa în care eroul acestei scenete va da cu piciorul în scaunul de dedesubt, trebuie spus că lumea în care trăim e o ruşine. Pentru?

 • Traian Ungureanu a publicat un nou articol acum 26 zile

  Chiar în lipsa martorilor oculari, putem bănui că marele premiu al Paradisului e dispariţia istoriei. Acesta e avantajul decisiv al vieţii postume bine trăite - mult peste iubirea noncarnală, absenţa gravitaţiei şi, chiar, accesul nemijlocit la autoritatea divină. În teorie, omul e o fiinţă de treabă care face copii şi cultură. În  istorie, acelaşi personaj îşi trimite copiii şi cultura în şanţ, în lanţuri sau într-o baltă de sînge.

 • Traian Ungureanu a publicat un nou articol luna trecuta

  Demult, în 1966, pe vremea cînd faima se potcovea cu 99 de ocale de prafuri şi zbura peste plopi plini de pere, un oarecare John Lennon a exclamat decisiv: sînt mai popular decît Isus! În mai puţin de 30 de ani - spun datele sociologice - Lennon a fost înghiţit de uitare.

 • Traian Ungureanu a publicat un nou articol acum 2 luni

  În sfârşit, schimbarea! Avem, acum, şi vasul şi conţinutul. Snobismul atletic al elitarilor şi-a găsit albia. USR şi Partidul Plus Cioloş Minus Onestitate au format Alianţa 2020. Vitaminizaţi de această erupţie pozitivă, riscăm să neglijăm atuurile viguroase ale acestei împerecheri. Să le numărăm, fir cu fir.

 • Traian Ungureanu a publicat un nou articol acum 2 luni

  O ţară condusă 25 de ani de un dobitoc bîlbîit şi de o ţoapă academician nu trebuie să se mire că a dat de Dăncilă în ciclul istoric imediat următor. În istoria unei culturi nu există noutăţi, ci numai păcate reluate.

Vezi mai multe