Traian Ungureanu

Europarlamentar

De la covorul plat încoace, nu e de găsit ceva mai banal decît Dosarul Panama. Numai naivii şi profesorii lor de naivitate deghizaţi în societate civilă pot fi surprinşi. Norodul nu şi-a făcut niciodată iluzii: oamenii sînt fiinţe interesate, iar interesul lor genetic e să nu fie fraieri. Cine are 1.000 de euro nu vrea să-i dea statului, ca să  primească rest 100 şi penalităţi tot atît.

14 6

Trecerea unui fotbalist în uitare nu provoacă accidente emoţionale majore. O avalanşă statistică ingrată îşi îngroapă fără întîrziere victima sub scoruri măturate de propria repetiţie. Un mare fotbalist e cruţat doar un pic mai mult. O vreme, dar numai o vreme, Netzer sau Francescoli sfidează din filme de arhivă, după care se retrag lîngă Gento sau Lubanski, într-o obscuritate de muzeu abandonat.

Elita politică occidentală e inutilizabilă. În afară de semnătura pe vraful de demisii scadente, nu mai putem aştepta nimic de la aceşti lideri pierduţi în catastrofa propriei aroganţe. Cîndva, înainte de Bruxelles, exista o speranţă. Puteam crede că transa interminabilă a păstorilor de cîrduri de vorbe goale se va risipi la contactul cu violenţa bestială şi răul absolut. Nu e aşa, iar asta contează.

Aşa cum se ştie, fiecare pasăre pe limba din interceptarea ei piere. Convins de adevărul acestei ziceri, am ajuns să cunosc bine minele de mare adîncime ale ţării. Cobor acolo ori de cîte ori vreau să spun ce cred cu adevărat despre DNA, DIICOT şi alte partide neînregistrate care stabilesc mersul democraţiei locale.

 • Traian Ungureanu a publicat un nou articol acum 2 zile

  Dacă decenţa stăruitoare, romantismul înflăcărat sau alte infirmităţi sufleteşti vă obligă să credeţi în existenţa democraţiei, e bine să vă strîngeţi toţi trei-patru la un loc şi să căutaţi altă planetă. Acasă, în UE, aşa ceva nu mai există. Acolo unde lumina, odată, democraţia, se joacă, acum, o farsă cu implanturi creţe şi măşti solemne.

 • Traian Ungureanu a citit acum 10 zile

  „Adevărul“ este singura instituţie de presă din România aleasă de preşedintele francez Emmanuel Macron pentru a publica un mesaj adresat cetăţenilor europeni, într-un moment de răscruce pentru continentul nostru. Liderul de la Paris trage „un semnal de alarmă pentru o Europă în pericol“, înaintea alegerilor europarlamentare din 26 mai.

 • Traian Ungureanu a publicat un nou articol acum 16 zile

  E obiceiul bizar al celui ce şi-a pierdut minţile să creadă, în timp ce îşi potriveşte laţul la gît, că va pieri lovit de schimbarea climatică sau de duşmanii progresului. Cum nu mai e mult pînă în clipa în care eroul acestei scenete va da cu piciorul în scaunul de dedesubt, trebuie spus că lumea în care trăim e o ruşine. Pentru?

 • Traian Ungureanu a publicat un nou articol acum 23 zile

  Chiar în lipsa martorilor oculari, putem bănui că marele premiu al Paradisului e dispariţia istoriei. Acesta e avantajul decisiv al vieţii postume bine trăite - mult peste iubirea noncarnală, absenţa gravitaţiei şi, chiar, accesul nemijlocit la autoritatea divină. În teorie, omul e o fiinţă de treabă care face copii şi cultură. În  istorie, acelaşi personaj îşi trimite copiii şi cultura în şanţ, în lanţuri sau într-o baltă de sînge.

 • Traian Ungureanu a publicat un nou articol luna trecuta

  Demult, în 1966, pe vremea cînd faima se potcovea cu 99 de ocale de prafuri şi zbura peste plopi plini de pere, un oarecare John Lennon a exclamat decisiv: sînt mai popular decît Isus! În mai puţin de 30 de ani - spun datele sociologice - Lennon a fost înghiţit de uitare.

 • Traian Ungureanu a publicat un nou articol luna trecuta

  În sfârşit, schimbarea! Avem, acum, şi vasul şi conţinutul. Snobismul atletic al elitarilor şi-a găsit albia. USR şi Partidul Plus Cioloş Minus Onestitate au format Alianţa 2020. Vitaminizaţi de această erupţie pozitivă, riscăm să neglijăm atuurile viguroase ale acestei împerecheri. Să le numărăm, fir cu fir.

 • Traian Ungureanu a publicat un nou articol acum 2 luni

  O ţară condusă 25 de ani de un dobitoc bîlbîit şi de o ţoapă academician nu trebuie să se mire că a dat de Dăncilă în ciclul istoric imediat următor. În istoria unei culturi nu există noutăţi, ci numai păcate reluate.

 • Traian Ungureanu a publicat un nou articol acum 2 luni

  Atîtea cazne setate fin, şpagate cu tălpile lipite, perversiuni labirintice şi proceduri obscure pentru a-ţi îngropa de viu adversarul! Merită? E esenţial! Nesuprimaţi, britanicii ar dovedi că există viaţă, apă, oxigen şi net în afara UE. Mai mult, elita managerială occidentală ar fi expusă democraţiei pe care o detestă, ca orice păianjen împiedicat să-şi ţeasă pînza împrejurul lumii.

Vezi mai multe