Traian Ungureanu

Europarlamentar

În fond, dacă asta ne purifică pe gustul lui Nicuşor Dan, politicienii pot fi eliminaţi. În tsunanimitate! Şi pe urmă? A doua sugestie a dlui Dan e ceva mai delicată: după potop, Firea! Aşadar, urmînd căile încurcate ale purismului civic, bucureştenii se pot alege cu două recorduri: scapă de politicienii corupţi şi îi aduc la putere. Situaţia merită cîteva rînduri în plus şi o tonă de naivitate în minus.

O ştire recentă ne informează că, la Berlin, se croieşte în taină planul unei armate europene pe model german. O ştire şi mai recentă ne spune că armata germană s-a retras din Norvegia spre cantină. Ordinele de la Minister erau stricte: niciun minut peste orele de program. În cătănia germană, săptămîna de lucru are fix 41 de ore. Zeiss und Zeit! Soldaţii germani au părăsit exerciţiile NATO după exact 41 de ore. Orele suplimentare sînt interzise.

Cum se apropie ziua de ales liber primari sau parlamentari, coincidenţele încep antrenamente tari. Condiţiile fiind întrunite, balul se dezlănţuie cu frenezii de căluşari. Deodată, parlamentul şi partidele dau pe afară de ofiţeri acoperiţi. Denunţătorii se scoală în zori, se pun pe scris şi îşi aduc aminte, cu precizie de lunetist, când şi pe cine au mituit. Primari în funcţie şi candidaţi de succes potenţial sunt arestaţi de DNA.

Atîţia savanţi şi savante, alături de copiii lor savanţi, turuie după colţ, în lift, prin ambasade şi la coafor, în servere, peste dealuri, pe canalul şi în judeţul următor. Să nu ne plîngem! Sîntem împreună şi timpul trece. În fiecare clipă e vorba de orice şi nimic nu e greşit, deşi vorbitorii cu cap abia urmează la cuvînt. Atît viitor reuşit nu s-a pomenit de la aprinderea primului bec.

 • Traian Ungureanu a publicat un nou articol acum 17 ore

  Dacă decenţa stăruitoare, romantismul înflăcărat sau alte infirmităţi sufleteşti vă obligă să credeţi în existenţa democraţiei, e bine să vă strîngeţi toţi trei-patru la un loc şi să căutaţi altă planetă. Acasă, în UE, aşa ceva nu mai există. Acolo unde lumina, odată, democraţia, se joacă, acum, o farsă cu implanturi creţe şi măşti solemne.

 • Traian Ungureanu a citit acum 8 zile

  „Adevărul“ este singura instituţie de presă din România aleasă de preşedintele francez Emmanuel Macron pentru a publica un mesaj adresat cetăţenilor europeni, într-un moment de răscruce pentru continentul nostru. Liderul de la Paris trage „un semnal de alarmă pentru o Europă în pericol“, înaintea alegerilor europarlamentare din 26 mai.

 • Traian Ungureanu a publicat un nou articol acum 15 zile

  E obiceiul bizar al celui ce şi-a pierdut minţile să creadă, în timp ce îşi potriveşte laţul la gît, că va pieri lovit de schimbarea climatică sau de duşmanii progresului. Cum nu mai e mult pînă în clipa în care eroul acestei scenete va da cu piciorul în scaunul de dedesubt, trebuie spus că lumea în care trăim e o ruşine. Pentru?

 • Traian Ungureanu a publicat un nou articol acum 22 zile

  Chiar în lipsa martorilor oculari, putem bănui că marele premiu al Paradisului e dispariţia istoriei. Acesta e avantajul decisiv al vieţii postume bine trăite - mult peste iubirea noncarnală, absenţa gravitaţiei şi, chiar, accesul nemijlocit la autoritatea divină. În teorie, omul e o fiinţă de treabă care face copii şi cultură. În  istorie, acelaşi personaj îşi trimite copiii şi cultura în şanţ, în lanţuri sau într-o baltă de sînge.

 • Traian Ungureanu a publicat un nou articol luna trecuta

  Demult, în 1966, pe vremea cînd faima se potcovea cu 99 de ocale de prafuri şi zbura peste plopi plini de pere, un oarecare John Lennon a exclamat decisiv: sînt mai popular decît Isus! În mai puţin de 30 de ani - spun datele sociologice - Lennon a fost înghiţit de uitare.

 • Traian Ungureanu a publicat un nou articol luna trecuta

  În sfârşit, schimbarea! Avem, acum, şi vasul şi conţinutul. Snobismul atletic al elitarilor şi-a găsit albia. USR şi Partidul Plus Cioloş Minus Onestitate au format Alianţa 2020. Vitaminizaţi de această erupţie pozitivă, riscăm să neglijăm atuurile viguroase ale acestei împerecheri. Să le numărăm, fir cu fir.

 • Traian Ungureanu a publicat un nou articol acum 2 luni

  O ţară condusă 25 de ani de un dobitoc bîlbîit şi de o ţoapă academician nu trebuie să se mire că a dat de Dăncilă în ciclul istoric imediat următor. În istoria unei culturi nu există noutăţi, ci numai păcate reluate.

 • Traian Ungureanu a publicat un nou articol acum 2 luni

  Atîtea cazne setate fin, şpagate cu tălpile lipite, perversiuni labirintice şi proceduri obscure pentru a-ţi îngropa de viu adversarul! Merită? E esenţial! Nesuprimaţi, britanicii ar dovedi că există viaţă, apă, oxigen şi net în afara UE. Mai mult, elita managerială occidentală ar fi expusă democraţiei pe care o detestă, ca orice păianjen împiedicat să-şi ţeasă pînza împrejurul lumii.

Vezi mai multe