Traian Ungureanu

Europarlamentar

Atîţia savanţi şi savante, alături de copiii lor savanţi, turuie după colţ, în lift, prin ambasade şi la coafor, în servere, peste dealuri, pe canalul şi în judeţul următor. Să nu ne plîngem! Sîntem împreună şi timpul trece. În fiecare clipă e vorba de orice şi nimic nu e greşit, deşi vorbitorii cu cap abia urmează la cuvînt. Atît viitor reuşit nu s-a pomenit de la aprinderea primului bec.

De la covorul plat încoace, nu e de găsit ceva mai banal decît Dosarul Panama. Numai naivii şi profesorii lor de naivitate deghizaţi în societate civilă pot fi surprinşi. Norodul nu şi-a făcut niciodată iluzii: oamenii sînt fiinţe interesate, iar interesul lor genetic e să nu fie fraieri. Cine are 1.000 de euro nu vrea să-i dea statului, ca să  primească rest 100 şi penalităţi tot atît.

14 6

Trecerea unui fotbalist în uitare nu provoacă accidente emoţionale majore. O avalanşă statistică ingrată îşi îngroapă fără întîrziere victima sub scoruri măturate de propria repetiţie. Un mare fotbalist e cruţat doar un pic mai mult. O vreme, dar numai o vreme, Netzer sau Francescoli sfidează din filme de arhivă, după care se retrag lîngă Gento sau Lubanski, într-o obscuritate de muzeu abandonat.

Elita politică occidentală e inutilizabilă. În afară de semnătura pe vraful de demisii scadente, nu mai putem aştepta nimic de la aceşti lideri pierduţi în catastrofa propriei aroganţe. Cîndva, înainte de Bruxelles, exista o speranţă. Puteam crede că transa interminabilă a păstorilor de cîrduri de vorbe goale se va risipi la contactul cu violenţa bestială şi răul absolut. Nu e aşa, iar asta contează.

 • Traian Ungureanu a publicat un nou articol acum 6 zile

  Spre sfîrşitul secolului XX, ne-am tîmpit. Am rupt ultima legătură cu ordinea minţii, am tăiat parîmele şi ne-am lăsat în voia curenţilor subterani care mută mîl pe întuneric. Astăzi, sîntem nemăsurat de proşti. Mai avem o singură competenţă: ne pricepem să rezolvăm cererile elementare ale lăcomiei. Restul e îngropat. Picajul bunei creşteri, barbaria vieţii publice, neghiobia şi nesimţirea cea mai rîncedă s-au lăţit majoritar.

 • Traian Ungureanu a publicat un nou articol acum 13 zile

  La 20 de ani împliniţi, euro - moneda europeană unică - are tot ce-şi poate visa un escroc prosper: prestigiu vecin cu fetişul, un palmares bestial, plus promisiunea unui cancer european terminal.

 • Traian Ungureanu a publicat un nou articol acum 20 zile

  De obicei, întrebările nu vin pentru a peţi răspunsul corect, ci pentru a planta alte întrebări. Exact întrebările pe care ne străduim să le evităm, susţinând că am dat, deja, răspunsul corect. În ce ne priveşte, după 30 de ani de angajament progresist, am neglijat cu totul următoarea întrebare: dacă somnul raţiunii naşte monştri, ce fată insomnia raţiunii? Altfel spus: dacă democraţia da, de ce exportul nu?

 • Traian Ungureanu a publicat un nou articol luna trecuta

  Cînd a spus că istoria se repetă ca farsă, Karl Marx avea tot interesul să treacă sub tăcere numele unguentului care întreţine comedia: iluzia progresului.

 • Traian Ungureanu a publicat un nou articol luna trecuta

  România educată? De cine? Încă o dată, de un Raport? Şi încă o dată, de Ecaterina Andronescu, maştera ciclică, numită şi acceptată, inevitabil, la Ministerul Educaţiei? Mai bine analfabeţi din tată în fiu şi retur.

 • Traian Ungureanu a publicat un nou articol acum 2 luni

  Nu vreţi să fiţi ministru PSD? Loc e destul. PSD contează pe încă doi ani de guvernare. Dacă repetă rata de înlocuire din primii doi ani, PSD va avea nevoie de încă 70 de miniştri. Doritorii trebuie să îndeplinească un număr mic de condiţii.

Vezi mai multe