Traian Ungureanu

Europarlamentar

Dragă Oana, rîndurile de mai jos pleacă de la ultima ta reuşită jurnalistică. E vorba de admirabila Scrisoare adresată, aşa cum se cuvine, copilului şi nu părintelui vizat – uitat fie-i numele şi blestemat condeiul! Fără această strălucită probă de jurnalism, n-aş fi cutezat să-ţi scriu. Aş fi nutrit aceeaşi invidie profesională, dar aş fi făcut-o în tăcere, aşa cum se cuvine în faţa operei fără cusur şi a caracterului fără pată.

A sosit clipa cea mare şi puturoasă! După 27 de ani de simulacru, avem în faţă concluzia finală, frontală şi vulgară ca un contact neprotejat cu gardienii lagărului. Iat-o: stimaţi concetăţeni dezonoraţi, sistemul e viu şi vă surîde hidos din toate părţile! Sau altfel spus: sîntem în proprietatea alor noştri - colegi de naţie şi duşmani juraţi ai vieţii cinstite.

Legea Defăimării ar trebui adoptată cu două condiţii. Prima ar presupune introducerea obligatorie a fumatului în şcoli. A doua ar presupune ca dl Dragnea să înceapă să gândească. Din păcate, a doua condiţie e vădit imposibilă întrucît implică o răstrunare biologică mult mai adîncă decît prima.

La un moment dat, observînd că, văzuţi de departe, toţi munţii sînt mici, Uniunea Europeană a decis că relieful nu există. Între timp, realitatea a cerut revanşa şi a trimis pe direcţia UE o delegaţie la nivel înalt, compusă atît din munte, cît şi din Mahomed. Nimic nu pare să fi pregătit apretatele elite europene pentru primirea acestei delegaţii şi pentru reapariţia vehementă a geografiei şi istoriei.

Ştirile sînt aşa şi aşa. Vestea bună e că Raportul MCV din 2016 e mai bun decît ediţia din 2015. Vestea proastă e că Raportul din 2016 se va dovedi mai slab decît ediţia din 2116. Încleştarea România – Corupţie continuă arbitrată de sus după o logică aparte pe care doar Comisia Europeană o înţelege şi o stăpîneşte.

 • Traian Ungureanu a publicat un nou articol acum 5 zile

  S-a scris mult mai mult despre decît s-a votat la referendumul din 6-7 Octombrie. Purtată într-un decor gingaş, de abator moral fără surdină, aşa numita dezbatere a demonstrat cu limpezime de buzdugan cîteva lucruri. De pildă, cît de onest ştie să argumenteze, in rem, la creme de la creme.

 • Traian Ungureanu a publicat un nou articol acum 12 zile

  Lucrurile trebuie spuse tare şi clar, cît mai e voie şi timp. Referendumul avortat la cererea elitelor noastre tolerante şi supra-poporale anunţă vremuri noi de veche tradiţie dogmatică. Revoluţia culturală care a măturat valorile clasice ale lumii occidentale e pregătită să epureze moral România.

 • Traian Ungureanu a publicat un nou articol acum 19 zile

  S-a spus, cu oarecare amabilitate pătată de antipatie: nu-i treaba noastră! Oricine e liber să trudească şi să inoveze cum, cu cine şi cu cîţi/cîte vrea în patul lui/ei/lor. A fost prea puţin. Patul a fost scos la paradă, pe străzi şi în pieţe. S-a spus, cu o bună creştere de-a binelea jenată: e greu, dar ne putem întoarce cu spatele! A fost, iar, prea puţin. Patul va fi mutat în altar.

 • Traian Ungureanu a publicat un nou articol acum 26 zile

  În ciuda bîrfelor elevate şi a tratatelor învăţate, primul semn de suferinţă a democraţiei nu e brutalitatea străzii, ci insolenţa elitară. O hoardă injectată de ură loveşte amarnic dar piere vînturată, tocmai pentru că e un duşman făţiş, ca un buştean pus în drum.

 • Traian Ungureanu a publicat un nou articol luna trecuta

  Votul care l-a găsit vinovat şi periculos pe Viktor Orban a făcut din Parlamentul European o instituţie incomparabilă: pe jumătate salon de periat ego-uri, pe jumătate labirint birocratic, pe jumătate dramă imaginară. Cine stăruie în convingerea că nu există întreg cu trei jumătăţi e treaz dar neinformat.

 • Traian Ungureanu a publicat un nou articol luna trecuta

  Cine a spus că realitatea există? Că unu şi cu unu fac în jur de doi, că alegerile se cîştigă şi se pierd la vot şi că, pînă şi în tenis, autul e aut? Fără îndoială, un înapoiat. Un mîrlan care, tolerat în sala de banchete de la Versailles, cere ciorbă de burtă. Cineva în care lipsa de gust şi incompetenţa filozofică domnesc şi terfelesc înţelesurile superioare ale lumii.

Vezi mai multe