Ştefan Vlaston

Profesor

A ezitat mult timp să ajungă la măsuri draconice precum excluderi din partid. Şi avea dreptate, dar între timp l-a lăsat prudenţa. Dragnea confundă partidul cu cei 65 de membri ai CEx. Faptul că aceştia au votat cum au votat nu are prea mare relevanţă. În 2018, orice partid este format din oameni vii, care văd încotro se îndreaptă ţara, care nu au funcţii de pierdut şi care nu sunt cuplaţi la conductele de bani publici.

Indiferent de alegere, Dragnea tot prost iese. Ar putea fi sfârşitul carierei sale politice. PSD este un partid monolit, obişnuit cu un conducător absolut, care ori are toată puterea, ori nu o are deloc. Pentru a-şi păstra aura de lider absolut, Dragnea este obligat să-i elimine pe pucişti. Doar că în acest caz creează un nou pol de putere, care-l poate lăsa fără majoritate parlamentară la moţiunea de cenzură care se apropie.

Ultimele ieşiri ale lui Dragnea asta arată. Se simte încolţit de propriul partid. Dragnea nu se mai luptă cu Iohannis, cu statul paralel, cu opoziţia. Se luptă să supravieţuiască la conducerea PSD, deşi tot mai mulţi şefi ai PSD „mârâie“ la el. Nu e prima întâmplare de acest fel. Şi Năstase, şi Geoană, şi Iliescu cam tot aşa au sfârşit. Sfâşiaţi de propriul partid. Pentru că n-au avut inteligenţa să plece singuri.

Se discută de mult timp despre subiecte tip grilă la examenele de absolvire. Care sunt avantajele, care ar fi dezavantajele? Din perspectiva unei experienţe de 30 ani de profesor în şcoală, şi ca preşedinte de comisii de absolvire, îmi pot exprima o părere avizată. Sunt şi avantaje şi dezavantaje, şi căi de optimizare a acestei soluţii.

M-a frapat imaginea de la depunerea jurământului noului ministru al Cercetării. Doar 5 miniştri prezenţi, din 27, câţi are guvernul României. Complet neobişnuit, comparativ cu alte ocazii similare, lipsă de respect şi preţuire pentru viitorul coleg ministru. Nici un ministru de la ALDE. Care să fie explicaţia? Conducerea ţării este paralizată. Miniştrii nu ştiu dacă vor fi sau nu remaniaţi, PSD este măcinat de grele lupte intestine.

Vezi mai multe