Ştefan Vlaston

Profesor

S-au tot acumulat tensiuni şi clasa politică se află acum într-un moment critic. MCV-ul şi Rezoluţia de astăzi a Parlamentului European dau de pământ cu cei aflaţi la guvernare, preşedintele Iohannis spune că România nu este pregătită să preia preşedinţia rotativă la Consiliul Uniunii Europene, şi că actualul guvern este un accident al democraţiei care trebuie înlăturat. Iar preşedintele Iohannis reprezintă ţara în plan extern.

Aproape că nu trece o zi fără ca Dragnea, implicit şi PSD, să nu primească lovituri mortale din afara sau din interiorul partidului. Scandalul legat de valiza „găsită“ de Rise Project este în plină desfăşurare, judeţele Dâmboviţa şi Ialomiţa şi-au declarat independenţa de Dragnea. La care se adaugă alte scandaluri de ultimă oră, demisia lui Victor Negrescu şi atacurile Gabrielei Firea.

Aceasta mi se pare a fi vestea bună. Ultimele evenimente spre această concluzie ne îndreaptă. Magistraţii, majoritatea lor, şi-au luat în serios menirea şi nu mai pot fi opriţi din drum. Nu i-a oprit nici mafia siciliană pe magistraţii italieni, inclusiv cu asasinate şi teroare. Cu atât mai puţin în România secolului XXI, membru UE şi NATO. Încercările de a-i pune botniţă, gen episodul Kovesi sau decizii discutabile ale CCR, au efectul contrar.

Evenimentele capătă o turnură neobişnuită pentru PSD. Întregi organizaţii judeţene se leapădă de „satana“, adică de Dragnea, lucru nemaiîntâlnit în PSD. După organizaţia judeţeană PSD Dâmboviţa, urmează astăzi organizaţia PSD Ialomiţa, care-şi declară „secesiunea“ faţă de centrul partidului. Şi cam în aceeaşi termeni. Cine urmează? Bulgărele odată pornit, este greu de oprit.

Iată, într-adevăr, o noutate în istoria PSD. O întreagă organizaţie judeţeană, Dâmboviţa, se poziţionează împotriva conducerii centrale a PSD. Cum menţionam în precedentul articol: În 2018, orice partid este format din oameni vii, care văd încotro se îndreaptă ţara, care nu au funcţii de pierdut şi care nu sunt cuplaţi la conductele de bani publici. Dragnea se iluzionează dacă are impresia că poate conduce PSD doar cu CExN.

Vezi mai multe