Sorin Bocancea

Politolog

Actuala campanie electorală pentru alegeri locale are câteva elemente ce o individualizează faţă de cele ce au precedat-o. Ea s-a desfăşurat pe fondul unei înţelegeri între cele două mari partide pentru alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin, iar finanţarea permisă de lege a limitat posibilitatea desfăşurării unor evenimente specifice unui astfel de proces şi intrarea în cursă cu şanse reale a nou veniţilor în politică.

Dacă mâine ar intra în vigoare hilara prevedere ca „regretul efectiv” să fie condiţie a scăpării de pedeapsă, cred că foarte puţini dintre politicienii cu probleme de natură penală ar utiliza-o. Puţini şi insignifianţi ar mai fi dispuşi să apeleze la stratagema liderului comunist Tudor Postelnicu, să pună capul în pământ pentru a rosti una dintre variantele formulei „am fost un dobitoc”.

Pe mulţi îi contrariază faptul că americanii l-au primit pe Vlad Plahotniuc la un nivel de invidiat. Participând la cel mai important eveniment al prestigiosului centru de analiză Consiliul Atlantic, cel mai detestat oligarh din Republica Moldova s-a întâlnit cu Victoria Nuland, de la care a primit asigurarea sprijinului în condiţiile continuării reformelor.

Era de aşteptat ca proasta gestionare a crizei imigranţilor să genereze o recrudescenţă a mişcărilor naţionaliste în Europa, care nu pierd nicio ocazie să declare „moartea UE“ şi lansarea unui proiect pe care îl intitulează „Europa Naţiunilor“, care ar fi „Europa noastră“. E vorba de o Europă fărâmiţată şi conflictuală aşa cum era înainte de crearea Comunităţilor Europene.

Suntem surprinşi de lansarea lui Marian Munteanu în postura de candidat al PNL pentru fotoliul de primar al Capitalei la fel cum am fost surprinşi de apariţia martirului exemplar al Pieţei Universităţii alături de Virgil Măgureanu în Partidul Naţional Român. Chiar dacă acum „dom’ profesor” nu a mai coborât de la Giurtelecul Hododului pentru poza oficială, umbra lui bântuie prin PNL.

Modifică Setările