Simona David Crisbăşanu

Preşedinte ROI şi expert în educaţie

Am fost provocată să descriu tabloul SWOT (puncte tari / puncte slabe / oportunităţi /ameninţări) + posibile soluţii pentru educaţie, pentru revista “Cariere” din septembrie. A fost o sarcină dificilă - vin din afara sistemului, cu un dram de optimism pentru a pune umărul, împreună cu alţi "nebuni frumoşi", la schimbarea de mentalităţi. Îndrăznesc să împărtăşesc aceste gânduri cu dvs., cu dorinţa de a merge mai departe.

Octombrie este o perioadă fierbinte pentru conducerea şcolilor din România – directorii şi directorii adjuncţi vor fi numiţi prin concurs şi nu politic. Teoretic, probabilitatea de a fi numiţi „pe relaţii” scade destul de mult. În multe şcoli, am auzit că doar actualul director s-a înscris la concurs, iar altele au rămas fără candidaţi. Dar cine sunt aceşti directori? În peregrinările mele prin ţară, am cunoscut o paletă destul de largă.

Mă bucur că am putut contribui la proaspăt lansatul volumul „100 de feţe ale inovaţiei” cu un material despre Coaliţia pentru Educaţie, la capitolul dedicat societăţii civile. Articolul a fost scris în urmă cu un an (în iunie 2015), imediat după lansarea Coaliţiei, aşa că acum vă prezint o variantă mai scurtă şi actualizată a acestuia.

“De la mama, am învăţat să vorbesc şi să merg”, “sa fiu credincioasă”, “să fiu curajos”, “să nu mint”, “să am milă faţă de oameni”. “Mama mă învaţă în fiecare zi lecţii importante, ca să-mi facă viaţa senină”.

La Zburd-Educaţie prin coaching am demonstrat că „Ba se poate!” în educaţie, acolo unde alţii ar fi renunţat. Ne bucurăm de fiecare dată când vedem exemple în acest sens. Iată că, acum, pentru ca vocea lor să fie ascultată în şcoli, tinerii merg şi mai departe, reuşind să modifice Legea Educaţiei, aratându-ne că „da, se poate”!