Simona Chirciu

Jurnalist Adevărul

La UB urmează turul final al alegerilor pentru postul de Rector. Au rămas doi candidaţi: Laurenţiu Vlad şi Marian Preda. Din păcate, primul este supus unei campanii negative ongoing pe Facebook. De ce scriu despre? Pentru că încă sper că a rămas un dram de etică în universităţile din România. Ca Doctor în Ştiinţe Politice (SNSPA, nu UB) , ca om care ţine la etică şi care a cercetat îndelung relaţiile de putere, sunt dezamăgită de ce se întâmplă.

Mai e puţină vreme şi multă nerăbdare până la deschiderea sezonului de Crăciun: alergăm după globuri şi globuleţe, brăduţi sacrificaţi sau din plastic, ţinute de noaptea mult aşteptată (cea sfântă sau cea de party) şi consultăm Internetul pentru a vedea ce fel de sărmăluţe să ne facem (în cap sau la cratiţă) etc. etc. Dar, dacă ne ştergem puţin praful consumerist din ochi, vedem şi o altă realitate, dincolo de cea a dorinţelor noastre.

Viaţa în Capitală e periculoasă, mai ales când mergi cu transportul în comun. Unele tramvaie sar de pe şine, din altele iese fum dar cu siguranţă toate te zgâlţâie de aproape ajungi să revezi ce ai înfulecat la prânz iar altele mustesc de controlori „flămânzi”, care miros prada de la o staţie de tramvai distanţă.

„-Bună ziua, aveţi omenie?”. „-Nu, ce-i aia? Aici găsiţi doar individualism, egocentrism şi nepăsare. Aţi nimerit în ţara greşită”. Refuz să mă resemnez şi vreau să cred că ne e mai uşor să fim buni, decât nepăsători, atenţi şi nu ignoranţi, săritori şi nu laşi. Viaţa de zi cu zi îmi dă peste nas însă şi mă scutură zdravăn. Voi câţi Oameni aveţi în viaţa voastră? Dar voinţă?

1 iunie, Ziua Copilului. La ştiri, veşti despre cei trei copii mici care au murit înecaţi şi alţi patru care sunt daţi dispăruţi în urma inundaţiilor în Prahova. Pe Facebook, în feed-ul meu însă, doar urări de ”La mulţi ani” către copiii mari şi mici şi zeci, sute de postări prin care oamenii arată cât de frumoşi şi fericiţi erau ei când erau mici, cu poze care mai de care. Nu, nu spun că ar trebui să ne concentrăm pe ştirile negative, însă...

Vezi mai multe