Sebastian Rusu

Jurnalist de politică externă

Debarcarea în toamnă a guvernului condus de Maia Sandu în urmă jocurilor de culise orchestrate de preşedintele pro-rus Igor Dodon l-a determinat pe şeful statului român, Klaus Iohannis, să continue politica distantă faţă Chişinău în linie cu UE, ca răspuns la ”îngroparea” reformelor convenite cu Bruxellesul de către guvernarea socialistă.

Situaţia politică şi economică de la Chişinău capătă noi valenţe în aceste zile, când se joacă la ruleta intereselor ruseşti şi ultima brumă de independenţă (economică) a statului frate dintre Prut şi Nistru, sub impulsul unui aşa zis împrumut oferit cu mărinimie lui Igor Dodon de Vladimir Putin.

Alianţa dintre PSRM şi Blocul ACUM se află în pragul imploziei, după ce socialiştii pro-putinişti au depus o moţiune de cenzură împotriva Guvernului condus de Maia Sandu, miza fiind „controlul numirii Procurorului General al R.Moldova”.

Alianţa formată din Blocul ACUM şi PSRM, care asigură guvernarea la Chişinău, este în pragul disoluţiei, deşi anumite medii diplomatice de peste Prut susţin că aceasta va continua, chiar dacă Igor Dodon şi socialiştii pro-putinişti vor să numească un „procuror general al R.Moldova” pe placul lor, şi nu în baza unor criterii obiective stabilite de ministrul Justiţiei, Olesea Stamate, şi premierul Maia Sandu.

Debarcarea oligarhului Vladimir Plahotniuc la începutul acestei veri a fost un succes de etapă al alianţei conjuncturale PSRM – Blocul ACUM care a consolidat poziţia preşedintelui pro-rus al R.Moldova, Igor Dodon.

Vezi mai multe
Modifică Setările