Ramona Strugariu

Membră a Parlamentului European

Dezbaterea din Parlamentul European cu privire la situaţia statului de drept în România le-a oferit Vioricăi Dăncilă şi colegilor ei de partid/coaliţie o şansă unică: să demonstreze că sunt pregătiţi, fermi, eleganţi, receptivi, stabili în convingerile lor, dar dispuşi să lase o marjă de negociere, dovedind că ştiu să joace inteligent şi pe termen lung.

Frans Timmermans a livrat câteva mesaje-cheie în discursul de luni seară, din Comisia LIBE. Cei care avem urechi de auzit şi de înţeles ar trebui să le preluăm şi să le transpunem într-un exerciţiu politic care poate salva România, într-un moment în care puţine lucruri o mai pot salva. Când spun România, mă refer la siguranţa şi la traiul decent al fiecărui cetăţean.

Aseară a avut loc la Parlamentul European un eveniment organizat, anunţat şi promovat intens de doamna deputat european Claudia Ţapardel, PSD: Romania unites Europe through culture  (România uneşte Europa prin cultură), un eveniment la nivel înalt organizat în contextul zilei internaţionale a turismului, în anul european al patrimoniului cultural. Cu acest prilej, Orchestra Simfonică Bucureşti a concertat în Parlamentul European.

Când l-am cunoscut pe actualul ministru Tudorel Toader, el nu era o planetă. Era un satelit care gravita în jurul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ de la Iaşi. Un om cu preocupări didactice, mult mai activ şi mai implicat decât însuşi decanul Facultăţii de Drept în viaţa universitară şi în mersul cetăţii. Aşadar, într-un fel anume, profesorul Toader nu este deloc străin de acest concept al democraţiei participative.

M-am pregătit pentru noaptea asta. Am avut emoţii, ca orice femeie care pleacă să-şi întâlnească alesul (de alţii) şi să îi spună sincer, privindu-l în ochi, tot ce simte ea pentru el. La 4 dimineaţa, pe 10 august, după o noapte nedormită, plecam spre aeroport, cu un rucsac în care am îndesat o pereche de blugi, nişte adidaşi şi o bucată de cozonac, să-l împărţim, dacă e.