Radu Carp

Profesor Fac. de Ştiinţe Politice

Discuţiile generate de noua lege a libertăţii religioase din Muntenegru, impactul acesteia asupra relaţiilor dintre Muntenegru şi Serbia, precum şi asupra stabilităţii Balcanior de Vest, consecinţele acestei dispute pentru ansamblul problemelor legate de respectarea principiului autonomiei cultelor religoase faţă de stat, nu au fost deloc reflectate în media autohtonă.

Un tur sau două tururi la alegerile locale pentru alegerea primarilor? Ȋntrebarea divizează spectrul politic de mai multă vreme. Opinia publică pare a fi mai degrabă în favoarea a două tururi dar o dezbatere serioasă pe această temă nu există. Avantajele sstemului în două tururi (sau ale sistemului cu un singur tur) nu sunt prezentate pentru a vedea care este cea mai bună opţiune.

Pe data de 22 decembrie protestatarii din Hong Kong au manifestat pentru prima oară în mod deschis împotriva represiunii la care este supusă minoritatea musulmană a uigură din provincia Xinjiang a RP Chineze. Protestatarii au purtat măşti (pentru a nu fi recunoscuţi prin tehnologia de recunoatere facială, practicată pe scară largă de RP Chineză pentru supravegherea dizidenţilor).

Vezi mai multe