Péter Demény

Scriitor

Ieri, am scris un articol despre bunicul de la Tg. Mureş care şi-a căutat nepoţelul şi n-a fost lăsat să-l cheme în limba maghiară. Azi, mă văd nevoit să-mi cer scuze pentru un comentariu eronat. Pe pagina lui Lucian Mândruţă, am citit o postare care m-a îmbucurat şi m-a întristat în acelaşi timp.

La sfîrşitul săptămînii trecute, un bunic din Tg. Mureş n-a fost lăsat de moderatorul radioului de la ştrandul Weekend să-şi cheme nepotul în limba maghiară. De ce? Nu ştim sigur, desigur. E mai mult, aici, decît o mîrlănie oarecare, de proastă creştere crasă, de nesimţire crudă ca varza. Este vorba de mult mai mult - de aceea, moderatorul în cauză e demn de toată empatia noastră sinceră, neprefăcută şi melancolică.

De luni bune, lumea culturală clujeană e bulversată de cazul Tribuna, caz pornit de la un veleitar ridicol care a dat afară trei dintre redactorii acestei reviste prestigioase. Dar dacă intri pe Facebook, o să vezi că e bulversată, de fapt, toată lumea bună a culturii. Un caz trist, un scandal provincial, care are însă efecte benefice asupra solidarităţii din rîndul scriitorilor şi nu numai.

Cît despre cinema, şi acela face parte din copilăria mea - pe-atunci se numea Republica. Lîngă ea, era şi o cafenea, Mokka pe numele ei. Acolo l​-am văzut pe Alain Delon, acolo şi pe Piedone, şi pe Piedone maghiar, István Bujtor. Acolo i-am văzut pe Charles Bronson şi pe John Wayne, pe Adrian Pintea şi pe Toma Caragiu. Acolo am văzut-o pe Marga Barbu şi pe Florina Cercel. (Mare patriarhat, comunismul ăsta.)