Péter Demény

Scriitor

Lumini şi umbre, Pe aici nu se trece – titlurile astea mi-au venit în minte văzînd recentul volum al lui Doru Pop O telenovelă socialistă (Editura Cartea Românească, Buc.). Nu l-am bănuit pe autor că o să ne dea o carte anostă ca serialele alea, dar m-am gîndit că gri-ul sufocant al socialismului multilateral dezvoltat o să se simtă în romanul lui.

Ieri, am scris un articol despre bunicul de la Tg. Mureş care şi-a căutat nepoţelul şi n-a fost lăsat să-l cheme în limba maghiară. Azi, mă văd nevoit să-mi cer scuze pentru un comentariu eronat. Pe pagina lui Lucian Mândruţă, am citit o postare care m-a îmbucurat şi m-a întristat în acelaşi timp.

La sfîrşitul săptămînii trecute, un bunic din Tg. Mureş n-a fost lăsat de moderatorul radioului de la ştrandul Weekend să-şi cheme nepotul în limba maghiară. De ce? Nu ştim sigur, desigur. E mai mult, aici, decît o mîrlănie oarecare, de proastă creştere crasă, de nesimţire crudă ca varza. Este vorba de mult mai mult - de aceea, moderatorul în cauză e demn de toată empatia noastră sinceră, neprefăcută şi melancolică.