Péter Demény

Scriitor

Nu ştiu cu ce au păcătuit cetăţenii români de trebuie să aibă nişte primari fie demagogi, fie inepţi, fie agramaţi, fie narcisişti (cinste excepţiei!). Fie clovni, sau cum să-l numesc pe onor primarul Constanţei, Radu Mazăre. Un om care pozează ba în playboy, ba în ofiţer fascist, ba în Suleyman Magnificul.

„Engem az érdekelt, mi van az eső mögött” (M-a interesat ce e dincolo de cuvîntul ploaie.) – a spus George Sbârcea într-o emisiune maghiară. Într-adevăr, eső este unul dintre cele mai interesante cuvinte ungureşti, mai ales dacă ne gîndim la expresia ”esik az eső”. Ploaia plouă – a explicat inexplicabilul profesorul meu preferat de sintaxă română, István Házy colegilor mei de la română B.

Lumini şi umbre, Pe aici nu se trece – titlurile astea mi-au venit în minte văzînd recentul volum al lui Doru Pop O telenovelă socialistă (Editura Cartea Românească, Buc.). Nu l-am bănuit pe autor că o să ne dea o carte anostă ca serialele alea, dar m-am gîndit că gri-ul sufocant al socialismului multilateral dezvoltat o să se simtă în romanul lui.

 • Péter Demény a citit acum 21 zile

  Acum peste patru ani am publicat textul de mai jos, fără să-mi închipui că „actualitatea“ lui va spori. În contextul dezbaterilor din ultima vreme, îl reiau, melancolic, în speranţa că, poate, va da şi altora de gîndit şi ne va ajuta pe toţi să privim în jur mai puţin încruntaţi.

 • Péter Demény a publicat un nou articol acum 21 zile

  E absolut teribil că naţionalismul, ura, bazaconiile naţionaliste se poartă tot mai adesea. Într-o ţară care îşi serbează centenarul, încă mai sunt mulţi care luptă împotriva drapelului maghiar, un politician mai aţîţă spiritele împotriva liceului Székely Mikó, rectorul celei mai importante facultăţi este un naţionalist cunoscut etc.

 • Péter Demény a citit acum 23 zile

  Ilie Balaci a fost valoare şi iar valoare. Valoare pură şi scăpărătoare, în vremuri care răsturnaseră înţelesul elementar al performanţei şi presăraseră, pe tot cuprinsul ţării, otrăvuri de stîrpit talentul. Dar asta înseamnă că, în chiar clipa dispariţiei lui Balaci, trebuie să vorbim de capodopera care i-a fost părinte şi discipol: Universitatea Craiova.

 • Péter Demény a publicat un nou articol acum 23 zile

  A murit Ilie Balaci. Minunea blondă a trecut la cele veşnice la doar 62 de ani. Mijlocaşul Craiovei Maxima a fost un mare fotbalist.

Vezi mai multe