Ovidiu Damian

Psiholog | director executiv AHS Cluj

Are 28 de ani şi o mulţime de talente: cântă, dansează, găteşte. S-a născut cu sindrom Down iar medicii i-au dat şanse minime de supravieţuire. Familia sa a refuzat să îmbrăţişeze acest verdict şi a luptat neîncetat pentru ca ea să ducă o viaţă normală. Astăzi, Raluca învaţă să facă pizza şi să servească clienţi, urmând să fie angajată în restaurantul lui Alberto din Cluj-Napoca.

A copilărit pe flori de fân, iubeşte sportul extrem şi a ajuns să-l practice alături de mentorii săi pe care îi vedea la TV. De la 14 ani colindă Europa la festivaluri de muzică, iar la 23 de ani a devenit însoţitor de zbor. A supravieţuit unui cancer cu metastaze pe creier, gât şi plămâni şi plănuieşte să aducă copiii aproape de natură, la cabana pe care şi-a construit-o. Cosmin Zirbo, Wu pentru prieteni, are un singur motto: „după schi, la Wu”.

Câţi dintre copiii născuţi în comunism au avut şansa să prezinte emisiunea „Lumea copiilor“ la TVR? Cristian Mandu spunea poezii în fiecare duminică şi se bucura de admiraţia vecinilor din Colentina, locul în care a copilărit. A început să cânte la vioară la vârsta de 5 ani. În copilărie a urât vioara, dar a continuat să ducă mai departe o tradiţie de familie. Dacă ar fi avut de ales, ar fi studiat flaut. Dar n-a avut de ales!

Dr. Hamid Peseschkian, fiul fondatorului psihoterapiei pozitive  Nossrat Peseschkian, medic neurolog, psihiatru şi psihoterapeut din Germania, preşedintele World Association of Positive Psychotherapy, co-autor al cărţii Psiho-vampirii – despre relaţionarea pozitivă cu hoţii de energie a fost în 8 şi 9 Iunie în vizită la Cluj, pentru lansarea cărţii sale şi pentru întâlniri cu psihologi, medici şi psihoterapeuţi.

În articolul de săptămâna trecută (Şcoala specială versus şcoala pentru nevoi speciale) am insistat pe importanţa creării unor grupuri de lucru formate din experţi, profesionişti cu experienţă, ONG-uri şi beneficiari în procesul de dezvoltare şi implementare a unui proiect legislativ. Vă propun să abordăm astăzi, tocmai din acest punct de vedere, Strategia naţională privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabiltăţi 2014-2020.

Modifică Setările