Ovidiu Damian

Psiholog | director executiv AHS Cluj

Un pas mare pentru România. Mecanismul independent de monitorizare a centrelor pentru persoane cu dizabilităţi intră în acţiune! În urma reacţiei societăţii civile şi a ONG-urilor specializate în acest domeniu, s-au găsit soluţii pentru implementarea acestui consiliu independent de monitorizare.

În România mor în fiecare zi cel puţin 3 persoane cu dizabilităţi aflate în grija statului, iar ţara noastră are deja o condamnare la CEDO pentru încălcarea dreptului la viaţă. Societatea civilă, dar şi specialiştii în domeniu au iniţiat o PETIŢIE, pentru a determina autorităţile să ofere o protecţie reală persoanelor cu dizabilităţi.

Mi-am promis că am să scriu mai des aici, n-am reuşit, scuze ar fi destule... şi cred că ar fi şi degeaba. Aşadar nu vreau să pierd timpul făcând „mea pulpa“, deci trec direct la subiect. În ultima postare, vorbeam despre debutul proiectului jurnalistic „Fără Prejudecăţi“ la TVR Cluj.

Am devenit ONG-ist în 2004, ca membru fondator al Asociaţiei Hans Spalinger Cluj. Am decis atunci că vom îngriji copii cu handicap mintal sever ce erau consideraţi neintegrabili. În 10 ani alături de ei am învăţat că imposibilul e temporar. Asta le-am spus şi prietenilor din TVR Cluj când le-am prezentat acest proiect. Iar ei au spus DA! Aşadar, din 3 octombrie, Raluca, Mihai şi Bogdan devin primii reporteri TV cu sindrom Down din România.

O cheamă Cornelia, dar, de când s-a născut, lumea din Pata Rât i-a spus Ţiţi pentru că era mică şi slabă ca un pisic. A crescut printre gunoaie în Cluj, apoi într-un spital, a ajuns la un preventoriu TBC din Bistriţa, a plecat la Hunedoara şi ulterior s-a întors la Pata Rât. Şi-a îngropat pe rând mama, bunica, soţul şi un copil. Dar nu a încetat niciodată să spere şi să meargă, cu fruntea sus, prin viaţă.

Modifică Setările