Florin Olteanu

Profesor de istorie

Am ajuns la aproape o lună până la alegerile prezidenţiale din 2019. Războiul dintre Palatul Cotroceni şi casa din Kiseleff a ajuns la cote maxime. Palatul Victoria şi Palatul Parlamentului aproape că nu mai au replică. Un şef de stat şi un şef de guvern, aflaţi în campanii electorale nu iartă niciun prilej să se atace. Un război purtat complet sub semnul absurdului...

În rândurile de faţă, am evocat câteva evenimente petrecute într-o zi de Sfintele Paşti. Am ţinut să atrag atenţia asupra faptului că masacrul de la Fânâna Albă din 1 aprilie 1941 nu s-a petrecut de Paşti, Paştile Catolice fiind în acel an pe 13 aprilie 1941, iar Paştile Ortodoxe pe 20 aprilie 1941.

Mexicul a luptat pentru independenţa sa în perioada 1810-1822, concomitent cu alte revoluţii de eliberare din America Latină, dar şi din Europa. Proclamată în 1810 şi recunoscută în 1836, independenţa Mexicului a fost urmată de o perioadă de construcţie a instituţiilor statale, în care conducerea ţării a fost atât republicană, cât şi monarhică.