Răzvan Năstase

Blogger pe calatoriile-jupanului.ro

Pentru mulţi, Ciorogârla e doar o destinaţie a microbuzelor care pleacă de la autogara Păcii, ducând oameni plini de bagaje, griji şi copii spre ceea ce în gura şoferilor sună ca o litanie: CiorogârlaDarvariRoataCartojan. Pentru alţii, locul e asociat cu o unitate militară din care s-au furat arme cu ani în urmă. Pe mine mă duce cu gândul la cea mai frumoasă mănăstire „la o aruncătură de băţ“ de casă.

În lumea largă fenomenul se regăseşte în mai bine de 700 de locuri. Dar dacă te gândeşti că majoritatea sunt mult sub nivelul mării, iar în Europa singurele alternative de a vedea aşa ceva sunt peninsula Taman din Rusia şi niscaiva zone ale Apeninilor, îţi dai seama că Vulcanii Noroioşi buzoieni chiar sunt ceva deosebit.

Ce e mic, uitat de lume, pitit bine între doi versanţi abrupţi, are multe mine de metale neferoase (mai toate închise), o peşteră vizitabilă de către oricine, dar pe care nimeni n-o poate găsi, o şcoală cu clasele 1-4 care arată de parcă ar fi desprinsă din memoriile interbelice ale oricărui străbunic şi se află la poalele unui masiv aproape la fel de întins ca Făgăraşul?