Răzvan Năstase

Blogger pe calatoriile-jupanului.ro

Nordul judeţului Argeş înseamnă prima capitală a Ţării Româneşti, poalele sudice şi prelungi ale celor mai înalţi munţi din ţară, livezi întinse, dar mai ales credinţă ferecată-n stâncă. Cele trei mânăstiri rupestre de aici – Negru-Vodă, Nămăieşti şi Corbii de Piatră – alcătuiesc un triunghi echilateral pe care niciun arhitect al zilelor noastre, cu Google-Earth în faţa ochilor, nu l-ar fi putut trasa mai bine.

Cuvântul „vişte“ nu figurează în DEX, dar ciobanii din Făgăraş îl folosesc de sute de ani. Sensul e de vârf plat, mică platformă la mare înălţime. Două vârfuri gemene, aflate la nici un kilometru unul de altul, s-au numit multă vreme aşa: Viştea Mare (pentru că are suprafaţa de pe vârf mai întinsă) şi Viştea Mică. Azi, doar numele celui dintâi mai e consemnat astfel pe hărţi. Cel de-al doilea se cheamă simplu: Moldoveanu.

Bun, a trecut 1 mai şi s-a deschis oficial sezonul pe litoral. Dar ce te faci dacă ajungi la mare şi vremea: a) îţi piteşte soarele după un strat de nori mai gros decât un obraz de politician (completează pe linia punctată, după preferinţe) b) îţi oferă o apă mai rece decât berea din reclamele cu Sfinx pe fundal c) pur şi simplu ai chef să vezi şi o bucată mai altfel din Dobrogea?

Un drum forestier pe care trec mai multe camioane cu lemne decât maşini dimineaţa pe orice bulevard bucureştean. O apă de râu mai închisă la culoare decât cafeaua sau agentul termic din calorifere. Emoţii pentru integritatea tenului maşinii personale şi inventarul obiectelor din şi de pe lângă cort. Un munte cu adevărat sălbatic, fără poteci, cu marcaje care există doar fiindcă uneori cineva a avut un pic de vopsea în plus.

Primul lucru care te uimeşte în Săpânţa e că Maramureşul lăsat în urmă, dincolo de Sighetu Marmaţiei, s-a schimbat. Casele sunt mai altfel, oamenii par de alt soi, şi Tisa e la doi paşi. Ceva din istoria şi tradiţia care până acum îşi arătaseră chipul pe fiecare uliţă s-a dus. În schimb, ai senzaţia de loc mai modern, mai ancorat în realităţile veacului.