Răzvan Munteanu

Analist relaţii internaţionale

Provocările geopolitice ale Ucrainei nu sunt doar în estul ţării, acolo unde guvernul de la Kiev încearcă să recâştige controlul teritoriilor separatiste, ci şi în relaţia Kievului cu guvernul de la Budapesta, într-un context al escaladării tensiunilor diplomatice la nivel bilateral, situaţie creată atât de legile învăţământului din Ucraina cât şi de unele politici ale Budapestei vis a vis de statul vecin.

Primul set al sancţiunilor economice impuse Iranului de către Administraţia Trump a intrat deja în vigoare, urmărindu-se astfel interzicerea guvernului iranian să achiziţioneze dolari americani sau să vândă titluri de stat. Totodată, sancţiunile afectează importurile iraniene de granit, aluminiu, oţel, cărbune sau unele aplicaţii software, dar şi exporturile iraniene de covoare persane sau industria auto din această ţară.

Summitul NATO din 2018 a fost precedat de Summitul UE-Ucraina din data de 9 iulie 2018, desfăşurat la Bruxelles, şi la care au participat, printre alţii, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker şi preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.

  • Răzvan Munteanu a publicat un nou articol luna trecuta

    În ciuda unor declaraţii oficiale venite de la Moscova, strategia Rusiei este departe de a fi una care să conducă către soluţionarea conflictelor din Ucraina, cu atât mai mult cu cât menţinerea acestora va ţine departe Kievul de accederea în Uniunea Europeană sau NATO.

Vezi mai multe