Mircea Vasilescu

redactor-şef Dilema veche

Mi se pare foarte deşteaptă mişcarea premierului: întrucât nu poate candida în alegeri, a prezentat o platformă care conţine, de fapt, principiile unei bune guvernări. Dacian Cioloş e cel mai bun şi onest şi vizionar premier de după 1990 şi n-ar fi rău să rămână în funcţie şi după alegeri. Dar e complicat.

„Nicăieri titlul de doctor nu este acordat de o instanţă de deasupra universităţii”. Asta pare să fie cea mai recentă revelaţie a doamnei Ecaterina Andronescu, după ce Senatul a decis că titlurile de doctor se acordă şi se retrag doar de către universităţi. Are perfectă dreptate. Dar nu-i foloseşte la nimic.

Un milion de euro. Atât s-a adunat din subscripţia publică pentru „Cuminţenia pământului”. Nu e deloc puţin, în condiţiile date. În România, oamenii nu sunt obişnuiţi să doneze pentru artă şi cultură. Şi nici nu prea au condiţii să o facă. Şi nici nu cred că au înţeles, în cazul de faţă, pe ce dau banii.

Suntem pe locul 4 printre europeni la capitolul diaspora: conform unui raport ONU, 3,4 milioane de români locuiesc în altă ţară. Suntem pe locul 4 în lume, după Marea Britanie (cu 4,9 milioane de emigranţi), Germania (cu 4,4 milioane) şi Polonia (cu 4 milioane). Dacă ne raportăm la totalul populaţiei, pentru România diaspora reprezintă 17%.

Modifică Setările