Mircea Morariu

Critic de teatru

O adolescenţă rusă- 1917-1922, scriere apărută în anul 2013 în colecţia Eu, tu, el/ea şi istoria  a Fundaţiei Culturale „Camil Petrescu” şi ca supliment al revistei „Teatrul azi”, e o carte de memorii. E însă puţin altfel decât alte cărţi de memorii, gen copios şi cu folos cultivat de editurile româneşti îndată după 1989. E altfel pentru că e scrisă la persoana a treia.

Teribilul accident din Muntenegru, cu cei 18 morţi ai săi, cu alţi vreo 22 de răniţi, cu toţii greu de identificat fiindcă în căderea autocarul s-a făcut praf, iar actele de identitate ale victimelor s-au pierdut, cu extraordinara lecţie de omenie a muntenegrenilor au impresionat o ţară întreagă. Firesc ar fi fost să impresioneze şi televiziunile. Să le impună decenţă.

După o carte (A patra ipoteză-Anchetă despre o uluitoare afacere de spionaj, Editura Polirom, Iaşi, 2012) dedicată desluşirii numeroaselor iţe ale ceea ce s-a numit în epocă “afacerea Tănase”, Liviu Tofan publică cu sprijinul a două institute al căror obiect de activitate este studierea trecutului recent şi a crimelor comuniste din România, o alta intitulată Şacalul Securităţii-Teroristul Carlos în solda spionajului românesc.

 • Mircea Morariu a apreciat acum 21 ore
 • Mircea Morariu a publicat un nou articol acum 21 ore
 • Mircea Morariu a publicat un nou articol acum 2 zile
 • Mircea Morariu a publicat un nou articol acum 3 zile

  O spun încă de la începutul cronicii. Nu mă număr printre cei care, la un moment dat, ar fi dispuşi să facă parte dintr-un eventual „fan club“ ad hoc înfiinţat în vederea susţinerii necondiţionate a spectacolului cu „Meşterul Manole“, montat la Teatrul Naţional „Lucian Blaga“ din Cluj-Napoca de regizorul Andrei Măjeri. Pe un scenariu propriu, inspirat de piesa omonimă a lui Lucian Blaga.

 • Mircea Morariu a publicat un nou articol acum 4 zile

  Îi aud din ce în ce mai des pe românii care fac parte din tânăra generaţie spunând că nu îşi mai văd posibil viitorul în ţară.

 • Mircea Morariu a publicat un nou articol acum 5 zile
 • Mircea Morariu a publicat un nou articol acum 6 zile

  La câteva luni după un reuşit turneu bucureştean, Teatrul Naţional „Mihai Eminescu“ din Chişinău revine în România, de astă dată la a XXV a ediţie a Festivalului Internaţional de la Sibiu cu, ceea ce pare a fi, una dintre piesele de rezistenţă din repertorul său. Spectacolul cu piesa Steaua fără nume, montat de Alexandru Cozub.

 • Mircea Morariu a comentat la un articol de-al tau acum 7 zile
  Tin sa va informez ca pentru mine ceea ce scrie Cristoiu Ion nu are nici cea mai mica valoare. Artic
  w

  Am citit zilele trecute un eseu cu caracter istoric, cu totul remarcabil. Se cheamă „România în 100 de ani- Bilanţul unui veac de istorie”, e scris de austriacul Oliver Jens Schmitt, un profesor relativ tânăr- e născut în anul 1973- care predă istoria sud-est europeană la Universitatea din Viena şi care e evident că dovedeşte o preocupare evidentă pentru românia.

Vezi mai multe