Mircea Morariu

Critic de teatru

Binecunoscut pentru plăcerea cu care citeşte şi comentează jurnale şi memorii – stau mărturie editorială în acest sens cartea Literatura română în post-ceauşism – „Memorialistica sau trecutul ca reumanizare”, dar şi nenumărate alte cronici din emisiunea Omul care aduce cartea de la Pro Tv ori reunite în volume, Dan C. Mihăilescu se arată a fi deopotrivă un fervent cititor şi comentator de scrisori ale oamenilor celebri.

Am aflat, la mijlocul săptămânii trecute, despre un comunicat al RFE şi al Open Society Archives din Budapesta, comunicat ce anunţă încheierea digitalizării şi catalogării unei mari părţi a arhivelor istorice ale complexului radiofonic ce a fiinţat la München între 1950 şi 1995, Radio Europa Liberă - Radio Libertatea.

Elwis Claudiu Săftoiu, personaj cu nume caragialean, ajuns din întâmplare şi prin inabilitatea deja notorie a PNL şi a lui Crin Antonescu de a desemna omul potrivit la locul potrivit, acum vreo 12 luni şi cum altfel decât în anul Caragiale în fruntea TVR, a primit la aniversare cadoul pe care şi l-a dorit cel mai tare şi mai tare.

Cum regizoarea Ada Lupu are deja o anumită experienţă în domeniul translatării în limbaj teatral a unor romane celebre (mai demult a înscenat la Teatrul Naţional din Timişoara Scrinul negru, ceva mai recent a pus în scenă la Naţionalul clujean, tot după o adaptare proprie, La răscruce de vânturi) în clipa în care am aflat că intenţionează să monteze Anna Karenina m-am gândit că vom asista la o recidivă. Ei, uite că m-am înşelat.

 • Mircea Morariu a apreciat acum 21 ore
 • Mircea Morariu a publicat un nou articol acum 21 ore
 • Mircea Morariu a publicat un nou articol acum 2 zile
 • Mircea Morariu a publicat un nou articol acum 3 zile

  O spun încă de la începutul cronicii. Nu mă număr printre cei care, la un moment dat, ar fi dispuşi să facă parte dintr-un eventual „fan club“ ad hoc înfiinţat în vederea susţinerii necondiţionate a spectacolului cu „Meşterul Manole“, montat la Teatrul Naţional „Lucian Blaga“ din Cluj-Napoca de regizorul Andrei Măjeri. Pe un scenariu propriu, inspirat de piesa omonimă a lui Lucian Blaga.

 • Mircea Morariu a publicat un nou articol acum 4 zile

  Îi aud din ce în ce mai des pe românii care fac parte din tânăra generaţie spunând că nu îşi mai văd posibil viitorul în ţară.

 • Mircea Morariu a publicat un nou articol acum 5 zile
 • Mircea Morariu a publicat un nou articol acum 6 zile

  La câteva luni după un reuşit turneu bucureştean, Teatrul Naţional „Mihai Eminescu“ din Chişinău revine în România, de astă dată la a XXV a ediţie a Festivalului Internaţional de la Sibiu cu, ceea ce pare a fi, una dintre piesele de rezistenţă din repertorul său. Spectacolul cu piesa Steaua fără nume, montat de Alexandru Cozub.

 • Mircea Morariu a comentat la un articol de-al tau acum 7 zile
  Tin sa va informez ca pentru mine ceea ce scrie Cristoiu Ion nu are nici cea mai mica valoare. Artic
  w

  Am citit zilele trecute un eseu cu caracter istoric, cu totul remarcabil. Se cheamă „România în 100 de ani- Bilanţul unui veac de istorie”, e scris de austriacul Oliver Jens Schmitt, un profesor relativ tânăr- e născut în anul 1973- care predă istoria sud-est europeană la Universitatea din Viena şi care e evident că dovedeşte o preocupare evidentă pentru românia.

Vezi mai multe