Mihai Dumitru

Jurnalist

Vestea că România urmează să fie invadată de sute de mii de muncitori din Pakistan a fost blamată de la stânga la dreapta, de ţară şi de diasporă, de conservatori şi naţionalişti. Concluzia este că vrem să avem ţară bogată ca-n Occident, dar nu vrem străini mulţi ca-n Occident şi nici să ne deschidem mintea ca acolo, ci să rămânem încuiaţi la cap ca la noi acasă.

Spaţiul public moldovenesc este pe cale să se transforme în câmp de luptă politică pentru partidele şi candidaţii din România care aspiră la Parlamentul European. Campania electorală pentru alegerile din 26 mai va aduce la Chişinău politicieni din Bucureşti şi mesaje cu care alegătorii moldoveni sunt mai puţin obişnuiţi.

Prezidenţialele din 2019 vor polariza electoratul pus în faţa opţiunii Iohannis vs. PSD. Ce şanse i-aţi da unui outsider care va vorbi cetăţenilor despre altceva decât politică? Ce priză ar avea candidatul care propune un adevărat proiect de ţară, o ofertă mai generoasă decât clasicul vot negativ?

Voci cu greutate în România consideră că neîndeplinirea pragului de prezenţă la referendum este un eşec al PSD, deoarece Dragnea & Co. şi-ar fi asumat referendumul. Însă orice analiză ar trebui să înceapă de la întrebarea clasică a latinilor: „Cui prodest?“ Chiar ar fi fost în interesul PSD ca referendumul să fie validat?

Vezi mai multe