Manuel Stănescu

Istoric

Am aflat, cu stupoare, că minunata conducere a RATB doreşte schimbarea numelui staţiei „Pasaj Mărăşeşti” în „Colectiv”, „în memoria victimelor”, afirmând  că „suntem susţinuţi în această idee şi de mulţi dintre călătorii noştri”. Am un mesaj pentru conducerea RATB şi pentru acei călători: sunteţi analfabeţi!

Întotdeauna de Ziua Armatei mă gândesc la sutele de mii de români morţi în uniformă pentru patria lor. Măcar în această zi să lăsăm contradicţiile, orgoliile, ideile fixe sau preconcepute şi să-i onorăm, în gând, dacă altfel nu se poate. Un lucru e sigur: nu s-au jertfit atâţia conaţionali pentru ca noi, cei de azi, să fim bătaia de joc a unui om care dezonorează uniforma militară.

Criza identitară a românilor a intrat într-o nouă fază, cea a isteriilor revărsate în mass-media. Când credeam că mai mult de atât nu se poate, recenta problemă a refugiaţilor (sau cum vreţi să-i spuneţi) a ridicat ştacheta. În acest moment, din orice unghi am privi, ne aflăm în plină isterie naţională.

În decembrie 2005, după apariţia în Franţa a unor legi pe care o parte a opiniei publice le-a considerat restrictive din punctul de vedere al cercetării istorice, o serie de specialişti de prestigiu (inclusiv cu origini evreieşti) au publicat un apel intitulat „Libertate pentru istorie”, semnat de peste 600 de persoane (printre care şi regretatul academician Florin Constantiniu).

Modifică Setările