MaghiaRomânia

T. Szabó Csaba: Recent a apărut noul meu volum intitulat Erdélyi Régészet – irások régészetről és kulturális örökségvédelemről (Arheologia transilvăneană – scrieri despre arheologie şi patrimoniul cultural), publicat de Editura Exit din Cluj-Napoca. Volumul conţine 43 de scrieri scurte, publicistică de popularizare, eseuri, majoritatea dintre acestea fiind publicate deja între 2009 şi 2017 în revista Szabadság sau pe alte foruri maghiare.

Recent, în Marea Britanie – exemplul etalon al crizei ce zguduie Uniunea Europeană, nu numai pe plan politic, dar şi ideologic – s-a stârnit o dispută vehementă despre un documentar BBC realizat cu mulţi ani în urmă, despre Britannia, provincia romană. Filmuleţul prezintă viaţa omului roman prin exemplul unei familii mixte, unde pater familias este un african.

Acest interviu a fost pregătit pe când sătmăreanul Antal István-János, un mare iubitor al cailor de rasă, era directorul hergheliei Mangalia. Cum nu aduce anul ce aduce ceasul, în decembrie 2016, Antal a fost ales să reprezinte, din partea UDMR, judeţul Constanţa, unde maghiarii reprezintă sub 1% din populaţie. Aşa că am reformulat întrebările pentru interviu, adăugând, totodată întrebări noi.

Recent, la sfârşitul lunii aprilie, opinia publică din România a fost pusă în faţa unei informaţii care a dus inevitabil la controverse. Ni se spunea că, în contextul sărbătoririi Marii Uniri din 1918, Ungaria pregăteşte o vastă campanie denigratoare la adresa ţării noastre printr-o serie de informaţii potrivnice adevărului istoric.

Nu demult, la marginea localităţii Siculeni, o localitate atât de importantă pentru secui, cu ajutorul unui detector de metale s-a găsit o comoară dacică foarte rară, un colier (torques). Evenimentul care constituie una dintre descoperirile arheologice cele mai de seamă ale ultimelor decenii arată clar că secuii trăiesc zi de zi împreună cu spiritualitatea şi patrimoniul arheologic al dacilor şi al romanilor.