Liviu Iolu

Fost purtător de cuvânt al Guvernului Cioloş

Şirul de victorii cu care Traian Băsescu şi oamenii din jurul preşedintelui s-au lăudat în ultimii ani ascunde de fapt o problemă gravă care a explodat la Convenţia de sâmbătă şi care va face praf un partid care a dominat zece ani scena politică românească. Până şi micii sportivi antrenaţi pentru performanţă învaţă, ca primă lecţie, indiferent de sportul pe care-l practică, să piardă. Marii oameni politici nu şi-au însuşit această lecţie.

„Dacă mă uit în sus, aş putea să spun oricând că aici suntem în Scoţia sau Irlanda“, îmi spune englezul cu care călătoresc pe drumul dintre Cluj şi Baia Mare. Când îţi iei ochii însă de la dealuri, copaci şi casele cochete, comparaţia nu mai e actualitate. Drumul îngust, cu şiruri de maşini venind din sens opus, îi face pe occidentalii care ne vizitează să se simtă într-o permanentă nesiguranţă, să se teamă pentru viaţa lor.

Dintre italienii care s-au strâns în Cetatea Vaticanului privind cu speranţă la ziua de marţi, când începe Conclavul care va alege noul Papă, o voce a fost aleasă pentru a încheia o ediţie specială a televiziunii publice italiene: „Mi-aş dori ca noul Papă să ia numele Petru“.

Cine eşti tu să te-apuci să compui scrisori deschise? N-ai căderea, eşti un simplu jurnalist, şi dacă cineva ţi-o va citi, ce crezi că se va întâmpla? Azi, când Guvernul tău se supără pe sat şi zice că refuză să mai negocieze, în loc să pună mâna să ridice ultima barieră spre Uniunea Europeană, „Schengenul“, tu de ce nu te mândreşti cu asta, fostule student pe bani europeni?

Lăsat fără miză prin candidatura unui singur om la preşedinţia partidului, Congresul Partidului Naţional Liberal a fost o oportunitate de a asculta măcar doi politicieni cu aură de oratori străluciţi prin discursurile lor tăioase şi nimicitoare. Crin Antonescu, considerat întiul vorbitor într-un parlament plin de poticniţi ai discursului public, şi Sir Graham Watson.

Modifică Setările