Liviu Avram

Redactor sef adjunct

Acum, că a recunoscut două crime (două din câte? – bună întrebare), cetăţeanul Gheorghe Dincă din Caracal aşteaptă cu mare încredere şi cu foarte puţine emoţii ziua de luni, 29 iulie, când Curtea Constituţională va da, după şapte amânări, decizia finală privind modificările aduse de PSD-ALDE-UDMR Codului penal şi Codului de procedură penală. Or, legile astea îi aduc numai veşti bune.

Uimitoare rapiditatea cu care CSM a reacţionat vehement la o boare de zvon lansată de ministrul Finanţelor, care a vorbit, destul de vag, de supraimpozitarea pensiilor mai mari de 10.000 de lei. În opinia membrilor CSM, scăderea pensiilor magistraţilor ar fi un atentat la independenţa acestora. Principial, poate că au dreptate, dar aici mai importante sunt resorturile.

În aşteptarea motivării deciziei CCR privind completele de 3 judecători de la Înalta Curte, să examinăm cu mai multă atenţie comunicatul emis după anunţarea deciziei prin care s-a constatat un conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte, generat de neconstituirea completelor specializate pentru judecarea în primă instanţă a infracţiunilor de corupţie.

Decizia prin care Curtea Constituţională a admis sesizarea lui Florin Iordache privind completele de 3 judecători de la Înalta Curte este importantă nu doar prin raportare la cazul individual al lui Liviu Dragnea, aşa cum înclină să facă toată lumea, cât mai ales prin întrebările pe care le rdică şi al căror răspuns îl aşteptăm în motivare.

 • Liviu Avram a publicat un nou articol acum 2 zile
 • Liviu Avram a publicat un nou articol acum 9 zile

  Ana Birchall a fost exclusă din PSD pentru că - aşa cum a explicat Viorica Dăncilă - a vorbit despre justiţie, în condiţiile în care consemnul de partid era să nu se mai vorbească deloc despre justiţie. Argumentul este de o logică zdrobitoare: despre ce putea să vorbească ministrul Justiţiei dacă nu despre justiţie? Despre agricultură?

 • Liviu Avram a publicat un nou articol acum 16 zile

  Nu mă număr printre cei care deplâng lipsa dezbaterilor faţă în faţă între principalii candidaţi la preşedinţie. Ce aşteptări poţi avea, bunăoară, de la o ceartă între tăcerile lui Iohannis, cele 100 de cuvinte ale lui Dăncilă şi sfioşeniile lui Barna? Dar...

 • Liviu Avram a publicat un nou articol acum 23 zile

  După calamităţi sufocante precum Florin Iordache sau Tudorel Toader, Justiţia din România a primit miercuri un lucru pe care, probabil, îl aşteaptă de aproape trei ani: o gură de aer proaspăt. Mesagerul a fost candidatul Guvernului Orban pentru Ministerul Justiţiei, Cătălin Predoiu.

 • Liviu Avram a publicat un nou articol acum 30 zile

  Şapte magistraţi din Consiliul Superior al Magistraturii au emis miercuri un comunicat în care arată: „Am luat act de conţinutul şi concluziile fără precedent ale Raportului întocmit de Comisia Europeană în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare şi considerăm că acestea corespund întocmai realităţii actuale din justiţia română”. Dar de ce spun ei că e „fără precedent”?

 • Liviu Avram a publicat un nou articol luna trecuta

  Conflictul dintre şefa CSM, Lia Savonea, şi ministrul Justiţiei, Ana Birchall, a izbucnit din senin, într-o zi de vară, dar nu-l putem pune pe seama caniculei, căci luna iunie a fost una destul de ploioasă. Rezolvarea acestui conflict la Curtea Constituţională este însă cea mai clară dovadă privind derizoriul în care a ajuns instanţa de contencios constituţional.

Vezi mai multe