Liviu Avram

Redactor sef adjunct

Conflictul dintre şefa CSM, Lia Savonea, şi ministrul Justiţiei, Ana Birchall, a izbucnit din senin, într-o zi de vară, dar nu-l putem pune pe seama caniculei, căci luna iunie a fost una destul de ploioasă. Rezolvarea acestui conflict la Curtea Constituţională este însă cea mai clară dovadă privind derizoriul în care a ajuns instanţa de contencios constituţional.

USR a propus încheierea unui pact politic şi parlamentar pentru declanşarea alegerilor anticipate şi organizarea acestora odată cu localele. Principala obiecţie faţă de această idee este existenţa unei decizii CCR din 2012, care a blocat o tentativă similară a guvernului Boc. Dar este aceasta o obiecţie validă? Tot ce urmează este valabil într-o singură ipoteză: că se constituie în Parlament o majoritate favorabilă anticipatelor.

Desemnarea Danei Gârbovan la Justiţie pare a fi expresia faptului că „centrele de reflecţie”, cele care îi vârau sub nas lui Tudorel Toader ordonanţe toxice, nu au abandonat lupta clandestină, chiar dacă scrutinul din 26 mai a livrat nişte rezultate mai mult decât convingătoare.

Cătălin Tolontan şi echipa sa de investigatori de la ziarul Libertatea publică de câteva zile amănunte dintr-un dosar de proxenetism de la Caracal, început în 2012 şi finalizat în 2017. Una din tezele de forţă ale serialului este următoarea: de serviciile prostituatelor, unele minore, au beneficiat nu doar clienţi români, ci şi militari americani de la Deveselu şi manageri austrieci de la o firmă care lucra la o hidrocentrală.

Vi-l mai amintiţi pe Liviu Dragnea, mai pe la începutul anului, cum cerea imperativ ordonanţă de urgenţă pentru adoptarea acelor modificări la Codul penal care primiseră deja OK de la Curtea Constituţională?

 • Liviu Avram a publicat un nou articol acum 2 zile
 • Liviu Avram a publicat un nou articol acum 9 zile

  Ana Birchall a fost exclusă din PSD pentru că - aşa cum a explicat Viorica Dăncilă - a vorbit despre justiţie, în condiţiile în care consemnul de partid era să nu se mai vorbească deloc despre justiţie. Argumentul este de o logică zdrobitoare: despre ce putea să vorbească ministrul Justiţiei dacă nu despre justiţie? Despre agricultură?

 • Liviu Avram a publicat un nou articol acum 16 zile

  Nu mă număr printre cei care deplâng lipsa dezbaterilor faţă în faţă între principalii candidaţi la preşedinţie. Ce aşteptări poţi avea, bunăoară, de la o ceartă între tăcerile lui Iohannis, cele 100 de cuvinte ale lui Dăncilă şi sfioşeniile lui Barna? Dar...

 • Liviu Avram a publicat un nou articol acum 23 zile

  După calamităţi sufocante precum Florin Iordache sau Tudorel Toader, Justiţia din România a primit miercuri un lucru pe care, probabil, îl aşteaptă de aproape trei ani: o gură de aer proaspăt. Mesagerul a fost candidatul Guvernului Orban pentru Ministerul Justiţiei, Cătălin Predoiu.

 • Liviu Avram a publicat un nou articol acum 30 zile

  Şapte magistraţi din Consiliul Superior al Magistraturii au emis miercuri un comunicat în care arată: „Am luat act de conţinutul şi concluziile fără precedent ale Raportului întocmit de Comisia Europeană în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare şi considerăm că acestea corespund întocmai realităţii actuale din justiţia română”. Dar de ce spun ei că e „fără precedent”?

 • Liviu Avram a publicat un nou articol luna trecuta

  Conflictul dintre şefa CSM, Lia Savonea, şi ministrul Justiţiei, Ana Birchall, a izbucnit din senin, într-o zi de vară, dar nu-l putem pune pe seama caniculei, căci luna iunie a fost una destul de ploioasă. Rezolvarea acestui conflict la Curtea Constituţională este însă cea mai clară dovadă privind derizoriul în care a ajuns instanţa de contencios constituţional.

Vezi mai multe