Liliana Popescu

Profesor universitar

Ieri, CexN al PSD a adoptat o rezoluţie împotriva aşa-numitului „stat paralel şi ilegitim“. În conferinţa de presă, la întrebările: „Ce este statul paralel?“ Liviu Dragnea răspunde: „Se vorbeşte în spaţiul public de asta de foarte mult timp şi toată lumea înţelege…“ A încheiat subiectul. Iată ce înţeleg eu că este „statul paralel“: un bluf.

Şi mie mi s-a întâmplat să fiu încercată: să intru în zona gri a consimţământului „de voie, de nevoie“ în relaţie cu genul masculin. Mi-e greu să afirm că am fost abuzată, pentru că am consimţit, dar mi s-au încercat limitele. Nu am fost violată, nu am fost subiectul vreunui abuz pe care să-l resimt ca atare. Prin urmare, am postat #MeNot. Am sentimentul că nu am spus tot şi că nu am meditat destul asupra subiectului. De aceea, iată, scriu.

Este întrebarea pe care am pus-o studenţilor mei la primul curs din acest an. Au ridicat din sprâncene dar nu au părut a fi foarte şocaţi. Sunt studenţi la ştiinţe politice. Ideea de război pare că s-a banalizat şi nu stârneşte mari tresăriri. În lume se desfăşoară războaie, conflicte armate, morţi, răniţi, suferinţă.

Un an nou, poate primul an pentru unii dintre voi. Faceţi parte dintre cei aleşi, aveţi o şansă pe care mulţi alţi tineri nu o au – în România şi în lume. La nivel global, faceţi parte dintre cei 1% care au (vor avea) studii superioare. Pentru că facem parte din „global village“ numit Pământ, avem fiecare dintre noi o responsabilitate asociată acestei poziţii privilegiate.

Modifică Setările