Justina Irimia

Expert în comunicare

Acum un deceniu, editoarea britanică Ursula Doyle compila scrisorile unor personalităţi de sex masculin în volumul Love Letters of Great Men (ed. Macmillan). Posibila precauţie faţă de un eventual reproş feminist o îndemna, un an mai târziu, să publice, la aceeaşi editură, Love Letters of Great Women.

În Bărbierul din Sevilla, Beaumarchais furnizează o antologică definiţie a calomniei descrise cu acurateţea clinică a moralistului. Metabolismul răului rostologit până la transformarea într-un vil hohot universal se derulează vertiginos sub ochii lectorului atât de familiarizat cu efectele sale.

Pe 2 septembrie 1666, un incendiu izbucnit, foarte probabil, în brutăria furnizorului Marinei Regale Britanice, pe strada Pudding Lane, în apropierea Podului Londrei (o descoperire de dată recentă, identifică, însă, locul pe o stradă adiacentă), avea să se tranforme într-unul dintre cele mai renumite dezastre ale istoriei Europei.

Atunci când, în luna iulie a anului trecut, camerele de filmare au absorbit, avid, fiecare pas al ceremoniei de primire a preşedintelui Donald Trump de către premierul Theresa May, puţini vor fi luat notă de eleganţa şi strălucirea celuilalt personaj prezent – impunătorul palat Blenheim.

  • Justina Irimia a publicat un nou articol luna trecuta

    În explorarea dihotomiei est-vest, astăzi politic şi cultural tot mai marcate, este binevenită lectura sau reluarea lecturii textelor lui Vladimir Bukovski, cu precădere cel al bulversantei mărturii „Această sfâşietoare durere a libertăţii”.

Vezi mai multe