Iulian Chifu

Preşedinte Centrul de Prevenire a Conflictelor

Reaşezarea temelor săptămânii arată o capacitate crescută de impact a realităţii asupra coeziunii europene şi euroatlantice. „Panama Papers“ a introdus noi teme de reflecţie şi perspectiva unei crize economice în lume.

Evoluţiile de la nivel european şi confruntarea cu realitatea abundenţei de crize reclamă o resetare a leadershipului european, mergând până la reforma Comisiei Europene prin remaniere sau demisia acesteia.

Republica Moldova se afla într-o perioadă de tumult intern şi orbecăială după azimutul potrivit şi direcţia integrării europene şi euroasiatice. Abrodată direct de Federaţia Rusă cu propuneri de soluţie la separatismul nistrean şi deschiderea pieţei, Republica Moldova este şi pe punctul unor pertractări şi concesii inacceptabile.

Leadershipul european se confruntă astăzi cu o realitate inedită în care este asaltat de probleme administrative şi politice, cât şi de crize în cascadă şi din ce în ce mai acute, crize cu rădăcini profunde în probleme structurale ale constructului european sau al construcţiilor statale ale membrilor.

Secolul 21 a debutat cu provocarea însăşi a naturii relaţiilor internaţionale şi cu ameninţări majore la adresa securităţii. Totodată, a venit cu noi forme de conflict pe care ni le-au propus entităţi şi state care utilizează noi tipuri de război. 4GW, războiul din generaţia a patra, reprezintă abordarea generală a noilor tipuri de conflicte, caracterizate de o neclaritate a liniilor dintre război şi politică, combatanţi şi civili.

Vezi mai multe