Iulian Chifu

Preşedinte Centrul de Prevenire a Conflictelor

Republica Moldova se afla într-o perioadă de tumult intern şi orbecăială după azimutul potrivit şi direcţia integrării europene şi euroasiatice. Abrodată direct de Federaţia Rusă cu propuneri de soluţie la separatismul nistrean şi deschiderea pieţei, Republica Moldova este şi pe punctul unor pertractări şi concesii inacceptabile.

Leadershipul european se confruntă astăzi cu o realitate inedită în care este asaltat de probleme administrative şi politice, cât şi de crize în cascadă şi din ce în ce mai acute, crize cu rădăcini profunde în probleme structurale ale constructului european sau al construcţiilor statale ale membrilor.

Secolul 21 a debutat cu provocarea însăşi a naturii relaţiilor internaţionale şi cu ameninţări majore la adresa securităţii. Totodată, a venit cu noi forme de conflict pe care ni le-au propus entităţi şi state care utilizează noi tipuri de război. 4GW, războiul din generaţia a patra, reprezintă abordarea generală a noilor tipuri de conflicte, caracterizate de o neclaritate a liniilor dintre război şi politică, combatanţi şi civili.

Ideea dezbaterii perspectivelor privind unirea României cu Republica Moldova se impun în agenda publică, a societăţii civile şi a spaţiului politic din România. Acest lucru deoarece în România diferitele sondaje plasează răspunsurile privind susţinerea unui asemenea gest politic între 60-70-72% din populaţie.

  • Iulian Chifu a publicat un nou articol acum 3 zile

    Alegerile prezidenţiale în Republica Moldova s-au încheiat. Maia Sandu, candidatul pro-european şi preşedintele PAS, a fost aleasă Preşedinte cu o majoritate zdrobitoare. Comisia Electorală Centrală va trimite dosarul alegerilor la Curtea Constituţională, care urmează să valideze rezultatul şi să o declare pe Maia Sandu Preşedinte ales.

  • Iulian Chifu a publicat un nou articol acum 13 zile
  • Iulian Chifu a publicat un nou articol acum 17 zile

    Alegerile americane, cel mai fantastic spectacol al democraţiei la nivel mondial, se apropie de momentul în care îl vom cunoaşte pe viitorul preşedinte american. După toate probabilităţile şi indicaţiile, Democratul Joe Biden este noul Preşedinte al Statelor Unite. La ora când scriu acest material, alegerile nu sunt încheiate, nici recunoscute.

  • Iulian Chifu a publicat un nou articol acum 22 zile

    Franţa a fost zguduită de un adevărat val de atacuri teroriste incalificabile. Acum o lună, la 5 ani de la tragedia de la Charlie Hebdo – determinată, să ne amintim, de publicarea caricaturilor lui Mahomed de către publicaţia umoristică franceză - doi jurnalişti au fost atacaţi în preajma fostului sediu al săptămânalului.

Vezi mai multe
Modifică Setările