Iulian Chifu

Preşedinte Centrul de Prevenire a Conflictelor

La Chişinău, arestarea lui Vlad Filat a determinat o adevărată intrare în criză. Mai întâi, pentru că mişcarea a fost bruscă, neanunţată de acte anterioare, fără audierea pas cu pas, fără cererea de ridicare a imunităţii publică, fără pregătirea apărării, fără zile de comentarii şi absorbirea şocului. Fără o credibilitate a justiţiei în Republica Moldova şi fără posibilitatea reală de a judeca şi urmări penal independent.

Am desfăşurat timp de aproape 3 luni un proiect de evaluare a sistemului de Securitate Naţională al Republicii Moldova, percepţia despre securitate la nivelul populaţiei şi cetăţenilor şi evaluarea la nivelul elitei societăţii civile, lumii academice şi a experţilor din interiorul sistemului instituţiilor de securitate din Republica Moldova.

Tema imigranţilor a devenit problema de top în ultima lună, după ce a fost una constantă în timp. Amploarea temei a venit de la suplimentarea trendurilor „normale”, „obişnuite” ale migranţilor proveniţi din zonele de conflict, cu o suprasarcină de circa 30-40.000, alţii vorbesc chiar despre 100.000 de migranţi în exodul ce pare a fi provocat artificial, după un plan care a proiectat aceşti imigranţi peste fluxul obişnuit,

În perioada 1-4 septembrie s-au desfăşurat Zilele Diplomaţiei Române, întâlnirea obişnuită a liderilor politici şi responsabililor de politica externă a României cu diplomaţii români acreditaţi în străinătate, Ambasadori şi consuli generali, şefi de misiuni pe lângă organizaţiile multilaterale. E ocazia obişnuită în care se resetează politica externă a României şi se precizează priorităţile pentru anul care vine.

În ultimele luni s-a vorbit foarte mult despre încetarea coabitării în România, despre retragerea din acordul de coabitare. Comentariile vin în primul rând din constatarea poziţiilor diferite între reprezentanţii puterii executive, Preşedinte şi premier – pe care comentatorii şi analiştii le consideră semnalele ieşirii din acord.

Modifică Setările