Iulian Chifu

Preşedinte Centrul de Prevenire a Conflictelor

Am participat săptămâna trecută la o conferinţă extrem de interesantă pentru că a reunit cei mai buni specialişti ai lumii în materie de luptători străini în teatre de operaţiuni - foreign fighters. Iar ţinta este o carte în care se va face comparaţia între două teatre de operaţiuni, Siria-Irak şi Estul Ucrainei.

Reaşezarea temelor săptămânii arată o capacitate crescută de impact a realităţii asupra coeziunii europene şi euroatlantice. „Panama Papers“ a introdus noi teme de reflecţie şi perspectiva unei crize economice în lume.

Evoluţiile de la nivel european şi confruntarea cu realitatea abundenţei de crize reclamă o resetare a leadershipului european, mergând până la reforma Comisiei Europene prin remaniere sau demisia acesteia.

Republica Moldova se afla într-o perioadă de tumult intern şi orbecăială după azimutul potrivit şi direcţia integrării europene şi euroasiatice. Abrodată direct de Federaţia Rusă cu propuneri de soluţie la separatismul nistrean şi deschiderea pieţei, Republica Moldova este şi pe punctul unor pertractări şi concesii inacceptabile.

Vezi mai multe