Iulia Marin

Jurnalist

„Legionarii nu mor. Drepţi, nemişcaţi, neînvinşi şi nemuritori privesc victorioşi întotdeauna convulsiile urii neputincioase. Din această luptă în care ne-am încleştat am primit toţi porunca de a ieşi învingători sau morţi“ - sunt cuvintele pe care Corneliu Zelea Codreanu le-a lăsat, în 1935, drept testament oamenilor săi. Până astăzi, legionarii au supravieţuit. Dar pentru cât timp?

În spatele paharului doar pe jumătate plin cu espresso, aplecat peste tastatura la care îţi auzi gândurile, deasupra podelei în care îţi înfigi uneori degetele de la picioare să te dezmorţeşti,  într-un furnicar, te afli chiar tu. Corporatistul. Mereu cu o cerere de demisie în buzunar, cu numărul de la pizzerie pe tasta de apelare rapidă, cu un nod în gât, posibil de la cravată.

Ce presupune ruperea acordului de colaborare instituţională? Poate implica blocaje, poate conduce la o criză politică, dar coabitarea, ca fenomen, nu va dispărea decât în momentul în care Puterea îmbracă din nou veştminte monocrome, oricum s-ar traduce asta în realitate. Momentan, au reapărut declaraţiile privind suspendarea Preşedintelui.

Ajunul Crăciunului, 1952. Gheorghe Romilă se întreabă dacă, anul acesta, copiii îi vor ghici trăsăturile ascunse în spatele costumului de Moş Crăciun. Ştie că mezinul, mai ales, îl va descoase, pe când Irina, fiica lui, va aştepta cuminte să îi vină rândul. Nu ştie că, la miezul nopţii, va fi despărţit de familie, că soţia lui, Anastasia, va primi a doua zi o înştiinţare seacă, iar el va petrece următorii 11 ani într-o închisoare comunistă.

Modifică Setările