Irina Scarlat

Co-Fondator Akcees & Prove PR

StartupBootcamp este un altfel de program de accelerare pentru startup-uri, în principal datorită structurii sale specializate pe diferite industrii. Programul a debutat în anul 2010 si astăzi operează la nivel global prin cele 8 programe dezvoltate în 7 oraşe diferite: Amsterdam, Berlin, Copenhaga, Eindhoven, Israel, Istanbul şi Londra.

Unul dintre primele 5 programe de accelerare la nivel european, Oxygen Accelerator, oferă startup-urilor în tehnologie 13 săptămâni intensive sub îndrumarea unui mentor şi o investiţie de €21,000 pentru 8% din capital. Punctul culminant al programului îl reprezintă Demo Day, ziua în care echipele îşi prezintă produsele în faţa unei audienţe atent selecţionate formată din investitori de tip angel, VC şi fonduri de private equity.

Startup-urile în tehnologie care îşi propun să se dezvolte la nivel internaţional şi să ajungă la următorul nivel pot aplica la programul de accelerare Rockstart din Amsterdam, Olanda. Acesta oferă echipelor finaliste finanţare de tip seed, coaching şi acces la antreprenori cu experienţă, investitori şi experţi din industrie, conexiuni valoroase, spaţiu de birouri, consultanţă juridică şi ajutor în relaţia cu presa.

Deşi exista la nivelul Europei Centrale si de Est diverse opţiuni de programe de accelerare, nu este uşor ca  un antreprenor în tehnologie să fie acceptat . Dacă este însă determinat şi are o idee cu potenţial exploziv, are mari şanse de suces. Iar dacă idea se referă la un produs web/mobile, atunci StartupHighway este un program de accelerare care ar trebui luat în considerare.