Ionuţ Cojocaru

Lector univ.dr.

Despre tezarul românesc aflat la Moscova s-au scris mii de pagini, s-au depus eforturi susţinute pentru a putea fi recuperat, s-au căutat mijloace politice, diplomatice pentru a îndrepta un fapt cert. Unul dintre cei care s-au preocupat de această problemă şi a încercat să îndrepte o eroare istorică a fost istoricul Ioan Scurtu.

A scrie despre controversatul conflict îngheţat turco-armean reprezintă un risc pentru oricine o face. A analiza un eveniment istoric fără a te plasa de o parte sau de alta fără a dezlănţui patimi din partea uneia dintre părţi, a comenta o decizie politică care foloseşte istoria pentru a justifica o anumită hotărâre nu este uşor.

Am recitit zilele trecute memoriile lui Ismet İnönü, Hatîralar (Amintiri) Ikinci basim, (Ediţia a II-a) Ankara, 2006, 631p + 44 pagini foto. Autorul detaliază în paginile scrise punctul său de vedere referitor la evenimentele la care a luat parte. Memoriile omului politic turc sunt de un real folos, în special pentru istorici, cu precădere pentru cei care studiază sau sunt interesaţi de spatiul oriental-balcanic.