Ion Petrescu

Analist militar

Cine şi-a asumat - şi din ordinul cui? - misiuni de intimidare a jurnaliştilor, de la Chişinău şi Bucureşti, a căror singură "vină" este aceea de a susţine, cu argumente istorice, cu pledoarii de bun simţ, cu un patriotism nemimat, necesitatea reunificării europenilor, de naţionalitate română, trăitori în stânga şi în dreapta Milcovului de azi, Prutul lacrimilor românilor cu conştiinţă naţională?

Întrebarea din titlu este de interes general, în contextul în care tot mai mulţi tineri preferă,  în locul cumpărării publicaţiilor scrise, a urmăririi emisiunilor de televiziune, sau a celor radiofonice să îşi asigure fluxul necesar de ştiri şi alte necesităţi informaţionale doar prin utilizarea Internetului. Răspunsul - nuanţat, concret şi credibil - a fost oferit de doi cercetători, de la o universitate aparte, din China.

Ceea ce se întâmplă acum, la Chişinău, este o reglare de conturi politice, fără nicio legătură cu interesul naţional. Una pe timpul căreia cineva îşi freacă mâinile, de bucurie, la Kremlin, altcineva a căzut pe gânduri, la Kiev, iar la Tiraspol, tăcerea indică nesiguranţa rezultatului final. Cel real. Nu cel mediatizat aiuritor, pentru derutarea europenilor din stânga Prutului.

Premoniţia Statelor Unite ale Americii, că Asia va deveni un tărâm geopolitic extrem de fierbinte se adevereşte pe zi ce trece, nu puţine state din zonă fiind protagonistele unor demonstraţii de forţă ce pun pe gânduri comunitatea internaţională. Din acest motiv, recursul la expertiza unor persoane avizate - din punct de vedere militar şi diplomatic -, pentru înţelegerea ultimelor evenimente, poate fi comparat cu un necesar brainstorming.

 • Ion Petrescu a publicat un nou articol acum 2 zile

  A scrie, a vorbi despre (ne)cunoscutele conflictului militar din Ucraina ţine - în primul rând - de conştiinţa că anumite adevăruri nu au fost rostite, sau numai parţial au fost exprimate, din raţiuni multiple, în condiţiile în care, din păcate, războiul româno-român continuă în mod vulgar, primitiv, din motive fie partinice, fie ca reflectare a unor orgolii personale exacerbate.

 • Ion Petrescu a publicat un nou articol acum 7 zile

  Cu două tomuri distincte, dar pe aceeaşi temă, însumând aproape 500 pagini de analize în limbile română şi engleză, cu hărţi originale şi autori din multe colţuri ale lumii, revista de geografie politică, geopolitică şi geostrategie numită firesc GeoPolitica a intrat în al doilea deceniu de existenţă, ca o iniţiativă a unui conaţional pasionat de doctrina care ne reaminteşte că politica unui stat este determinată şi de situarea sa geografică.

 • Ion Petrescu a publicat un nou articol acum 17 zile

  „Ria Ria Hungaria!“ - adică să meargă înainte Ungaria. Un gând frumos pentru europenii din ţara vecină cu România, la graniţa sa de nord-vest. „Hajra Magyorok“ / "Hai să mergem, maghiari" - hajra fiind un cuvânt repetat de soldaţi, pe timpul războiului de independenţă al Ungariei, din 1848-1849. Un cuvânt folosit cândva de vânători, pentru a încuraja câinii obosiţi de hăituială.

 • Ion Petrescu a publicat un nou articol acum 22 zile

  În timp ce în Ucraina, militarii activi, cei înrolaţi voluntar şi rezerviştii se bat zi şi noapte, pentru supravieţuirea ţării lor, cu invadatorii imperiali răsăriteni, în România urmaşii de nădejde ai Securităţii, ascunşi prin formaţiuni politice minore, au inventat noul inamic public numărul 1 - pensiile militare, la grămadă, ceea ce confirmă primitivismul politic, lipsa de perspectivă geopolitică...

 • Ion Petrescu a publicat un nou articol luna trecuta

  Începând de pe 7 iunie 2022, pe insula indoneziană Bali, şefii diplomaţiilor din Grupul celor 20 de economii mari dezvoltate vor discuta penuria de alimente şi energie, precum şi alte provocări generate de inavadarea Ucrainei, de către Federaţia Rusă. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov şi Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, participă la reuniunea din staţiunea Nusa Dua.

 • Ion Petrescu a publicat un nou articol luna trecuta

  Ştiţi ce este VK? O prescurtare, pentru Vkontakte. Adică - În Contact. Ce să fie? Un serviciu de media şi reţele sociale în Rusia. Audienţă? Din martie 2022 este al patrulea cel mai popular site web din Rusia şi al 16-lea cel mai vizitat site web din lume. Pe 23 iunie, la ora 10 dimineaţa, pe contul său de pe BKOHTAKTE, fostul preşedinte rus Dimitri Medvedev a publicat, în limbile rusă şi engleză, noi rânduri de amărăciune geopolitică.

 • Ion Petrescu a publicat un nou articol acum 2 luni

  Când eram în Bavaria, un comandor german de marină, ex-ataşat al ţării sale la Paris, a avut ideea să prezinte cursanţilor săi, din centrul şi estul Europei scăpată de Războiul Rece, locul unde s-a derulat a IV-a ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă, respectiv Garmisch-Partenkirchen, de la 6 la 16.02.1936, ceremonia de deschidere fiind pe Olympia Skistadion, în prezenţa lui Adolf Hitler, cancelarul Germaniei. Nu era nimic spectaculos, dar...

 • Ion Petrescu a publicat un nou articol acum 2 luni

  Ceea ce se întâmplă la nord şi est de România ţine de convingerea preşedintelui Federaţiei Ruse că în arealul ex-sovietic deciziile geopolitice se iau doar la Kremlin, iar aplicarea lor este de competenţa structurii militare ruse, un fel de miliţie trimisă să facă ordine acolo unde Moscova consideră că este vorba doar de un război civil.

Vezi mai multe
Modifică Setările