Ion Petrescu

Analist militar

Cine şi-a asumat - şi din ordinul cui? - misiuni de intimidare a jurnaliştilor, de la Chişinău şi Bucureşti, a căror singură "vină" este aceea de a susţine, cu argumente istorice, cu pledoarii de bun simţ, cu un patriotism nemimat, necesitatea reunificării europenilor, de naţionalitate română, trăitori în stânga şi în dreapta Milcovului de azi, Prutul lacrimilor românilor cu conştiinţă naţională?

Întrebarea din titlu este de interes general, în contextul în care tot mai mulţi tineri preferă,  în locul cumpărării publicaţiilor scrise, a urmăririi emisiunilor de televiziune, sau a celor radiofonice să îşi asigure fluxul necesar de ştiri şi alte necesităţi informaţionale doar prin utilizarea Internetului. Răspunsul - nuanţat, concret şi credibil - a fost oferit de doi cercetători, de la o universitate aparte, din China.

Ceea ce se întâmplă acum, la Chişinău, este o reglare de conturi politice, fără nicio legătură cu interesul naţional. Una pe timpul căreia cineva îşi freacă mâinile, de bucurie, la Kremlin, altcineva a căzut pe gânduri, la Kiev, iar la Tiraspol, tăcerea indică nesiguranţa rezultatului final. Cel real. Nu cel mediatizat aiuritor, pentru derutarea europenilor din stânga Prutului.

Premoniţia Statelor Unite ale Americii, că Asia va deveni un tărâm geopolitic extrem de fierbinte se adevereşte pe zi ce trece, nu puţine state din zonă fiind protagonistele unor demonstraţii de forţă ce pun pe gânduri comunitatea internaţională. Din acest motiv, recursul la expertiza unor persoane avizate - din punct de vedere militar şi diplomatic -, pentru înţelegerea ultimelor evenimente, poate fi comparat cu un necesar brainstorming.

 • Ion Petrescu a publicat un nou articol acum 8 zile

  Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la NATO, Kay Bailey Hutchison afirma cu câteva ore în urmă că răspândirea dezinformării bolnăvicioase afectează pe toate ţările membre ale Alianţei şi îi încuraja pe cetăţenii statelor aliate să caute, în acest moment vulnerabil, surse fiabile pentru perceperea obiectivă a pandemiei de COVID 19.

 • Ion Petrescu a publicat un nou articol acum 11 zile

  Trăim în lumi paralele. Una este aceea a principiilor convenite de semnatarii unor tratate ce au constituit baza edificării instituţiilor menite a reda omenirii speranţa postbelică a reîntoarcerii cu faţa de la confruntări militare la cooperări politice şi economice benefice promotorilor acestora. Alta este cea din teren, rod al manipulării machiavelice promovate de personaje cu titulaturi oficiale democratice, dar cu apucături dictatoriale.

 • Ion Petrescu a publicat un nou articol acum 15 zile

  Introducerea stării de urgenţă, în România, constituie un recurs legitim la fortificarea societăţii prin monitorizarea respectării priorităţilor stabilite de instituţiile abilitate să acţioneze constituţional, în situaţii de criză, la nivel naţional. Cunoaşterea unor precedente internaţionale este utilă reflecţiei pragmatice şi acţiunii adecvate realităţilor din societatea românească.

 • Ion Petrescu a publicat un nou articol acum 20 zile

  La finalul discuţiilor de la sediul NATO, Recep Tayyip Erdogan a făcut doar o scurtă declaraţie de presă, încheiată cu palma dusă la inimă, gest de înlocuire a strângerii de mână - datorită recomandărilor cunoscute privind prevenirea preluării de la terţi a Coronavirusului -, în timp ce la sediul UE nici nu a mai participat la conferinţa de presă organizată de gazde. Ca în proverbul turc: „oriunde te duci, destinul te urmează“.

 • Ion Petrescu a publicat un nou articol acum 23 zile

  După întâlnirea dintre şeful statului turc şi omologul rus, certă rămâne apetenţa celor doi lideri regionali pentru a da tonul la muzica evenimentelor viitoare conform propriilor lor partituri geopolitice. Din nou, din păcate, Uniunea Europeană s-a dovedit a fi un jucător de talie mică, un observator neputincios la drama celor folosiţi ca mingi de ping pong, de personalităţi interesate doar de trecătoarea lor glorie personală.

 • Ion Petrescu a publicat un nou articol acum 28 zile

  Conform unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, din 1.03.2020, cinci noi state membre -Azerbaidjan, Ecuador, Irlanda, Monaco şi Qatar - au informat despre apariţia, pe teritoriul lor, a primelor cazuri de COVID-19. Un reper util generării unui schimb de opinii cu doi români aparte, primul fiind un medic militar cu experienţă în zone cu epidemii din alte state, al doilea fiind recent reîntors din China.

 • Ion Petrescu a comentat la un articol de-al tau acum 28 zile
  Comentatorului Crapa Fierea in PSD: 1.Referirea Dumneavoastră la “realitatea clocită a bâlbâie
  w

  Doi ingineri - Gabriel Linţă şi Aurel Cazacu - au avut iniţiativa unui turneu la câteva fabrici de armament din ţara noastră. Semn că se poate ieşi din inerţie, atunci când promovarea interesului naţional se face ofensiv, pragmatic, cu obiectivul firesc de a contribui la relansarea industriei autohtone de apărare, extrem de necesară României, străjer de nevoie la graniţa de est a NATO.

 • Ion Petrescu a comentat la un articol de-al tau acum 29 zile
  de ce bal și nu chermeză? Am citit cu atenție rândurile Dumneavoastră. Se vede că nu cunoașt
  w

  Doi ingineri - Gabriel Linţă şi Aurel Cazacu - au avut iniţiativa unui turneu la câteva fabrici de armament din ţara noastră. Semn că se poate ieşi din inerţie, atunci când promovarea interesului naţional se face ofensiv, pragmatic, cu obiectivul firesc de a contribui la relansarea industriei autohtone de apărare, extrem de necesară României, străjer de nevoie la graniţa de est a NATO.

Vezi mai multe