Ion Petrescu

Analist militar

Fiind - cu ani în urmă - în drum spre SUA, cu un avion militar de transport, am aterizat pe un aerodrom din Polonia, unde s-au îmbarcat camarazii noştri, paraşutişti polonezi, înalţi, voinici, tăcuţi, cu berete roşii. Impuneau respect. Despre starea de azi, a forţelor armate poloneze, un bombardament informaţional de ultimă oră este util. Ca element de comparaţie, cu cele autohtone. Interlocutorul fiind un ex-diplomat militar român.

Într-un moment în care liderii Transnistriei şi ai Găgăuziei îşi fac unele speranţe - generate de gâlceava celor trei fondatori ai Alianţei pentru Integrare Europeană, de la Chişinău - privind renunţarea la mersul Republicii Moldova, Al Doilea Stat Românesc, spre U.E., la Bucureşti apare un interviu electrizant, care demonstrează că trădarea este un obicei postdecembrist bine exersat şi dincolo de Prut.

Când am poposit în Kuweit, la aeroport, apoi pe drumul până la hotel şi ulterior la reşedinţa emirului, am observat că totul era construit conform unei alinieri clare, a edificiilor de tip european, la exigenţele climei locale, dominată de temperatura toridă a deşertului. Nici ţipenie de om. Doar rare maşini, de provenienţă occidentală, cu geamuri fumurii, treceau în goană, pe o şosea impecabilă.

Interviul acordat de conaţionalul George Cristian Maior, unui cotidian important, m-a determinat nu doar să parcurg atent răspunsurile sale - cerebrale, cu mesaje laconice, dar limpezi, tipice celui ce ştie cui şi în ce context se adresează -, ci şi să comentez/completez unele dintre afirmaţiile liderului Serviciului Român de Informaţii. Focalizate pe aspecte ce ţin de realităţi ignorate, la anumite nivele de decizie.

 • Ion Petrescu a publicat un nou articol acum 10 zile

  Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la NATO, Kay Bailey Hutchison afirma cu câteva ore în urmă că răspândirea dezinformării bolnăvicioase afectează pe toate ţările membre ale Alianţei şi îi încuraja pe cetăţenii statelor aliate să caute, în acest moment vulnerabil, surse fiabile pentru perceperea obiectivă a pandemiei de COVID 19.

 • Ion Petrescu a publicat un nou articol acum 13 zile

  Trăim în lumi paralele. Una este aceea a principiilor convenite de semnatarii unor tratate ce au constituit baza edificării instituţiilor menite a reda omenirii speranţa postbelică a reîntoarcerii cu faţa de la confruntări militare la cooperări politice şi economice benefice promotorilor acestora. Alta este cea din teren, rod al manipulării machiavelice promovate de personaje cu titulaturi oficiale democratice, dar cu apucături dictatoriale.

 • Ion Petrescu a publicat un nou articol acum 17 zile

  Introducerea stării de urgenţă, în România, constituie un recurs legitim la fortificarea societăţii prin monitorizarea respectării priorităţilor stabilite de instituţiile abilitate să acţioneze constituţional, în situaţii de criză, la nivel naţional. Cunoaşterea unor precedente internaţionale este utilă reflecţiei pragmatice şi acţiunii adecvate realităţilor din societatea românească.

 • Ion Petrescu a publicat un nou articol acum 22 zile

  La finalul discuţiilor de la sediul NATO, Recep Tayyip Erdogan a făcut doar o scurtă declaraţie de presă, încheiată cu palma dusă la inimă, gest de înlocuire a strângerii de mână - datorită recomandărilor cunoscute privind prevenirea preluării de la terţi a Coronavirusului -, în timp ce la sediul UE nici nu a mai participat la conferinţa de presă organizată de gazde. Ca în proverbul turc: „oriunde te duci, destinul te urmează“.

 • Ion Petrescu a publicat un nou articol acum 25 zile

  După întâlnirea dintre şeful statului turc şi omologul rus, certă rămâne apetenţa celor doi lideri regionali pentru a da tonul la muzica evenimentelor viitoare conform propriilor lor partituri geopolitice. Din nou, din păcate, Uniunea Europeană s-a dovedit a fi un jucător de talie mică, un observator neputincios la drama celor folosiţi ca mingi de ping pong, de personalităţi interesate doar de trecătoarea lor glorie personală.

 • Ion Petrescu a publicat un nou articol acum 30 zile

  Conform unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, din 1.03.2020, cinci noi state membre -Azerbaidjan, Ecuador, Irlanda, Monaco şi Qatar - au informat despre apariţia, pe teritoriul lor, a primelor cazuri de COVID-19. Un reper util generării unui schimb de opinii cu doi români aparte, primul fiind un medic militar cu experienţă în zone cu epidemii din alte state, al doilea fiind recent reîntors din China.

 • Ion Petrescu a comentat la un articol de-al tau luna trecuta
  Comentatorului Crapa Fierea in PSD: 1.Referirea Dumneavoastră la “realitatea clocită a bâlbâie
  w

  Doi ingineri - Gabriel Linţă şi Aurel Cazacu - au avut iniţiativa unui turneu la câteva fabrici de armament din ţara noastră. Semn că se poate ieşi din inerţie, atunci când promovarea interesului naţional se face ofensiv, pragmatic, cu obiectivul firesc de a contribui la relansarea industriei autohtone de apărare, extrem de necesară României, străjer de nevoie la graniţa de est a NATO.

 • Ion Petrescu a comentat la un articol de-al tau luna trecuta
  de ce bal și nu chermeză? Am citit cu atenție rândurile Dumneavoastră. Se vede că nu cunoașt
  w

  Doi ingineri - Gabriel Linţă şi Aurel Cazacu - au avut iniţiativa unui turneu la câteva fabrici de armament din ţara noastră. Semn că se poate ieşi din inerţie, atunci când promovarea interesului naţional se face ofensiv, pragmatic, cu obiectivul firesc de a contribui la relansarea industriei autohtone de apărare, extrem de necesară României, străjer de nevoie la graniţa de est a NATO.

Vezi mai multe