Ioana Lupea

Publicist comentator ”Adevărul”

PNL îl atacă mârşav pe Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii şi om din afara sistemului, şi cel politic şi cel de sănătate, printr-un site care aparţine familiei fostei liberale Diana Tuşa. Poate părea paradoxal că liberalii, care public se definesc ca mari iubitori de tehnocraţie şi tehnocraţi, îl terfelesc pe Voiculescu pe canale informale, favorabile PNL.

PNL trimite ţara la colonoscopie, în loc să gândească un plan de măsuri pentru creşterea bunăstării, monoalimentaţia specifică sărăciei, care afectează 40% din populaţie, fiind asociată apariţiei cancerului colorectal, al doilea ca mortalitate. Liberalii n-au aflat nici că educaţia e cel mai eficient mijloc de prevenţie, cea pentru sănătate nefiind introdusă nici anul acesta ca disciplină şcolară.

Nu vreau să stric nimănui plăcerea de a fi un Sherlock Holmes în lumea distopică a Homarului, dar am ales să scriu despre un film – „The Lobster“ (Homarul), în regia lui Yorgos Lanthimos, care e mai aproape de politică şi de spaţiul cultural estic al naraţiunilor cu cheie, domenii ce-mi sunt familiare. Cine nu a văzut filmul ar fi bine să se abţină să citească acest text şi să iasă singur şi nevătămat emoţional din labirintul de sensuri.

Un primar al cărui oraş are în vecinătate o tabără de oameni foarte săraci îmi istorisea că din ce în ce mai mulţi locuitori i se plâng că le dispare din bucătărie mâncarea gătită. Rezolvarea misterului a fost simplă: cei de la periferia oraşului furau, ca să nu moară de foame, farfuriile cu supă, într-atât erau de săraci. Această poveste este dovada că unii oameni trăiesc în această ţară săpând, la propriu, după rădăcini.

Judecătoarea Dana Gârbovan atrage atenţia că "nu putem şi nu trebuie să alegem între lupta anticoruptie şi respectarea drepturilor omului" şi că nerespectarea drepturilor omului ar conduce la abuzuri, care la rândul lor ar avea ca efect discreditarea acestei lupte şi "subminarea a însuşi statului de drept, cu efecte negative inclusiv pe planul securităţii naţionale"