Igor Casu

director, Centrul de Studiere a Totalitarismului, Universitatea de Stat din Moldova

Protestele din Ucraina nu mai reprezintă doar o încercare de a-l determina pe actualul preşedinte Ianukovici să semneze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Iniţial, au fost concepute, începând cu 1 decembrie 2013, ca proteste stradale, împotriva refuzului conducerii Ucrainei de a semna acordul la Vilnius. De atunci însă, mai ales după 16 ianuarie, caracterul şi scopul protestelor s-au schimbat.

Anul acesta este un an electoral, atât în Republica Moldova, cât şi în România. De aceea, era inevitabil ca în mass-media temele „eterne“ precum cea despre Unire, să înceapă a ţine capul de afiş. Tema are un potenţial formidabil de a încinge spiritele, în egală măsura ca şi o temă mai vastă, cea a definirii specificului naţional.

La 13 ianuarie, începând cu ora 00.30 unul dintre cei mai importanţi prestatori privaţi de servicii TV prin cablu SUN Communications a scos din pachetul de bază postul de televiziune Jurnal TV. Cetăţenii care vor să recepţioneze canalul respectiv sunt îndemnaţi să treacă la pachete mai scumpe în care se va regăsi şi postul lor preferat.

În presă a apărut informaţia potrivit căreia ar exista disensiuni în cadrul PCRM. Argumentul ar fi că cea de-a doua conferinţă anuală a acestui partid, ce trebuia să aibă loc zilele acestea, a fost amânată pentru anul viitor. Se presupune că motivul acestei amânări ar mai multe iniţiative de a schimba statutul partidului.